VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Richtingenstrijd over toekomst Amerikaanse staatsobligaties

Treasuries hebben beleggers recent flinke verliezen opgeleverd. Tijd om afscheid te nemen van Amerikaanse staatsobligaties of blijven ze de moeite waard? Twee prominente beleggers zijn het radicaal oneens.

James Montier, één van ´s werelds bekendste en meest gevolgde beleggingsstrategen, is geen man van omfloerste boodschappen. Volgens hem zijn Amerikaanse staatsobligaties ten dode opgeschreven: "Je wilt ze gewoon niet bezitten."

Volgens de Brit zijn de rendementsvooruitzichten voor treasuries in vrijwel alle denkbare scenario´s allesbehalve rooskleurig.

"Als de Amerikaanse centrale bank, de Fed, afstand neemt van de markt, dan krijg je een negatief rendement. Als de Fed in de markt blijft, dan krijg je een vrij laag rendement. Op beide manieren is de belegger gedoemd," zo meent hij.

Montier doelt daarmee op het beleid van de Fed om maandelijks miljarden aan steunaankopen te doen. Door de aankopen voert de Fed de prijzen van obligaties op, wat betekent dat de rente daalt.

Kunstmatig
Door het creëren van een feitelijk kunstmatig lage rente probeert de centrale bank het investeringsklimaat voor bedrijven en consumenten te verbeteren.

Die kunstmatige situatie kan voor flinke bewegingen zorgen. Toen de Fed alleen maar liet weten te overwegen om zijn steun te stoppen was de onrust op de obligatiemarkten compleet.

In een paar maanden tijd steeg de rente bijna een vol procentpunt naar de huidige stand van circa 2,65 procent. Obligatiebeleggers keken in die korte tijd tegen flinke koersverliezen aan en bleven achter met een flink portie twijfel. Zet de rentestijging door of komt de markt tot rust en zakt de rente weer terug?

Bill Gross, grote man van obligatiegigant Pimco, meent dat de markt een overreactie liet zien. Volgens hem blijft het beleid van de Fed de komende een tot twee jaar gewoon in stand blijft.

Hij meent dat de 10 jaars rente weer terug moet naar 2,2 procent. Ook al denkt hij dat die lage rente niet volledig op de echte staat van de Amerikaanse economie is gebaseerd, maar vooral op de obligatieluchtbel die de Fed veroorzaakt.

Hij kiest er dus voor om mee te blijven doen aan die luchtbel en gokt er op om er weer op tijd uit te zijn.

Andere visie
Een heel andere kijk houdt Michael Hasenstab er op na. Hij overziet voor Franklin Templeton 175 miljard aan obligatieportefeuilles en staat bekend om zijn gewaagde posities.

Zo bezit hij een groot deel van de schulden van Ierland en Hongarije, maar absoluut geen Amerikaanse staatsobligaties.

In januari van dit jaar riep hij beleggers al op om uit Amerikaanse staatsleningen te stappen. Beter te vroeg dan te laat, voegde hij er aan toe. Zijn argumentatie is dat de rente in de Verenigde Staten zonder de steunaankopen van de Fed "hoger, betekensvol hoger" zou liggen.

Voor hem zijn Amerikaanse staatsleningen voorlopig verboden terrein, pas als de rente 300 basispunten stijgt naar zo'n 5,5 procent ziet hij reden om weer in te stappen. Net als voor Montier zijn treasuries voor hem ten dode opgeschreven.

Wat doen?
Beleggers die zich onder kamp Gross scharen letten het best op een tweetal zaken. Allereerst is dat de gemiddelde looptijd van de leningen in portefeuille.

Bij een echte overtuiging dat Bill Gross gelijk heeft en de lange rente weer omlaag gaat, dan mag de duration, , de gemiddelde looptijd van de leningen, best 5 jaar of langer bedragen. Bij minder overtuiging is die bij voorkeur korter, zo'n drie jaar of iets lager.

Daarnaast krijgen Nederlandse beleggers te maken met het valuta-aspect. Afgelopen jaren is de dollar ten opzichte van de euro relatief stabiel geweest, maar dat biedt geen garantie voor de toekomst. Als de dollar zwakker wordt ten opzichte van de euro gaat dat ten koste van het rendement van Europese beleggers.

De meeste valutaexperts verwachten juist een stijging van de dollar ten opzichte van de euro verwachten, wat voor Nederlandse beleggers valutawinst oplevert. Kanttekening is wel dat die visie over het algemeen gebaseerd is op een aantrekkende economie én een hogere lange rente.

Beleggers in kamp Hasenstab lijken het makkelijker te hebben. Zij verkopen gewoon hun Amerikaans staatsleningen of beleggingsfondsen in de categorie Obligaties Verenigde Staten.

Zo makkelijk is het niet per definitie. Want Amerikaanse staatsleningen zijn 's werelds grootste en belangrijkste beleggingscategorie.

Ze komen daardoor niet alleen voor in Amerikaanse obligatiefondsen, maar ook in wereldwijde obligatiefondsen en wereldwijde mixfondsen. Alertheid is geboden voor beleggers in obligatiefondsen die de treasuries koste wat kost wil vermijden.