VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Draghi tempert optimisme maar markten zijn moeilijk te houden

Beleggers laten hun voorzichtigheid deels varen en zetten in op snel herstel van de economie in Europa en de VS. De tijd dat overheden gratis geld konden lenen gaat snel voorbij.

Het moet even wennen zijn voor de politieke leiders in Europa en de VS. Lange tijd bepaalden hun economische plannen het humeur op de financiële markten.

Een top van regeringsleiders werd door beleggers haast van minuut tot minuut gevolgd, de wereldwijde crisis was gespreksonderwerp nummer 1 tijdens die ontmoetingen.

Maar op de G20-ontmoeting in Sint Petersburg vanaf donderdag was dat anders. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de snel verbeterende economische situatie in Europa en de VS.

Goldilocks
Moesten beleggers zich eerst vastklampen aan de spaarzame positieve cijfers die een herstel aankondigde, nu zijn die in behoorlijke mate aanwezig.

In de VS is het in de dienstensector in acht jaar niet zo druk geweest als nu, uit Groot-Brittannië komen positieve geluiden over de economie en zelfs in de eurozone is het optimisme opmerkelijk groot.

Opvallend effect is dat de woorden van centrale bankiers als ECB-president Draghi ineens minder impact hebben op de beurzen. Draghi probeerde tijdens zijn maandelijkse persconferentie het optimisme over toekomstige groei te temperen. Hij noemde het herstel fragiel en herhaalde dat hij van plan is voor langere tijd vast te houden aan het historisch lage renteniveau.

Beleggers interpreteerden de woorden van Draghi toch vooral positief. Nu is de verwachting dat de ECb zijn rentetarieven zal verhogen in de zomer van 2015. Eerder was de verwachting dat de centrale bank pas in 2016 aan de rem zou trekken.

Overheden lenen duurder
Obligatiebeleggers anticiperen inmiddels al op renteverhogingen. De effectieve rendementen op staatsobligaties zijn recent aanmerkelijk gestegen. Beleggers doen staatsobligaties dus van de hand omdat ze koersverliezen vrezen als de rente omhoog gaat.

Het optimisme op de markten mag aanstekelijk zijn, de zorgen van centrale bankiers over teveel enthousiasme is meer dan terecht. Waar beleggers eerst te negatief waren over Europa en de VS en te positief over opkomende landen lijkt het sentiment nu naar de andere kant door te slaan.

De economie mag dan herstel vertonen, veel landen kampen nog steeds met hoge staatsschulden die ze moeten financieren.

Als overheden duurder moeten lenen knaagt dat aan de begrotingen; de extra kosten zal op andere vlakken teruggehaald moeten worden. Dat zou meer bezuinigen betekenen of snijden in de uitgaven. Na vijf schrale crisisjaren is dat voor niemand een aanlokkelijk vooruitzicht.