VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Soepel centrale bankbeleid verenigt Japan en het VK

Japan en het Verenigd Koninkrijk. Twee eilanden waar de economie dit jaar positief verrast. Hier geen strijd over stimuleren of bezuinigen. De economische school die pleit voor geld bijdrukken is aan zet.

De Japanse verrassing was maandag een opwaartse bijstelling van het groeicijfer voor het tweede kwartaal. Op jaarbasis is de derde economie van de wereld met een stevige 3,8 procent gegroeid.

Ook uit het Verenigd Koninkrijk komt vooral goed nieuws. De economie groeide in het tweede kwartaal met omgerekend 2,8 procent op jaarbasis.

De OESO verdubbelde daarom onlangs zijn groeiverwachting voor het VK voor dit jaar tot 1,5 procent.

Aan de andere kant van de Noordzee is het nu vooral optimisme dat de boventoon voert. De Britste minister van Financiën George Osborne .

Volgens Osborne blijken bezuinigingen geen sta-in-de-weg te zijn voor het economisch herstel. Zijn conclusie: critici van het bezuinigingsbeleid hebben het pleit verloren.

Stevig pakket
Toch is dat maar de vraag. Die andere eilandstaat die het nu opeens goed doet, heeft begin dit jaar namelijk wel een stevig stimuleringspakket uitgevoerd.

Japan pompte de eerste maanden van het jaar bijna 100 miljard euro extra in de economie. Dit geld ging onder meer naar de zorg, scholen, kinderopvang en energiebesparing.

Het overheidsbeleid in de twee landen gaat dus twee verschillende richtingen op. Waar Japan en het VK elkaar wel vinden is het beleid van de centrale bank.

Doel

De Japanse centrale bank heeft onder druk van de vorig jaar opnieuw gekozen premier Shinzo Abe zijn inflatiedoelstelling verhoogd naar 2 procent. Dit doel moet onder meer bereikt worden door meer schuldpapier op te kopen.

De Bank of England loopt sinds het uitbreken van de financiële crisis voorop als het gaat om het omarmen van ongebruikelijke maatregelen. Begin 2009 besloot de BoE al om op grote schaal staatsobligaties en ander ‘veilig' schuldpapier te kopen met nieuw gecreëerd geld.

De gedachte achter dit soort maatregelen is dat ze de rente drukken en het zo goedkoper en aantrekkelijker maken om te lenen. De grootste kritiek is dat het bijdrukken van geld in de toekomst kan leiden tot inflatie.

Als er een les te trekken is uit de ontwikkelingen in Japan en in mindere mate het VK, dan is het echter dat geld bijdrukken een positief effect heeft, in ieder geval op de korte termijn. Het grote vraagteken is wat de langetermijngevolgen zijn.