VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Cryo-Save staat zwak tegenover grootaandeelhouders

Cryo-Save heeft van de Ondernemingskamer de tijd gekregen om zijn opties te onderzoeken. Het is de vraag hoe zinvol dat is op het moment dat een machtige groep investeerders een koerswijziging wil.

De Ondernemingskamer besloot vorige week om een door de Franse grootaandeelhouder Frederic Amar bijeengeroepen buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) op te schorten.

Dit was een kleine overwinning voor het bestuur van Cryo-Save.

Maar voor Amar is het waarschijnlijk niet meer dan een tijdelijke tegenslag. Hij lijkt te kunnen rekenen op brede steun en het kamp dat achter hem staat lijkt ook sterker te worden.

Donderdag werd bekend dat mede-oprichter van Cryo-Save Johan Goossens zijn belang heeft verdubbeld tot ruim 10 procent. Goossens was degene die Amar mede toegang verschafte tot het bedrijf door een groot pakket aandelen aan hem te verkopen.

Positieve attitude
Dat hij in het kamp Amar zit lijkt zeker. "Hij had een vooringenomen positieve attitude", zegt voorzitter Walter van Pottelberge van Cryo-Save donderdag. Van Pottelberge en de andere bestuursleden weerden Goossens daarom uit vergaderingen. Hij besloot daarna op te stappen als bestuurder.

Amar en Goossens zijn samen nu goed voor bijna 38 procent van de aandelen. De Fransman stelde bij de ondernemingskamer dat al meer dan 50 procent van de aandelen was aangemeld voor de bava.

Volgens Van Pottelberge klopt dit. "Met de harde kern van vroeger en Amar kom je al een eind. Dan heb je nog de kern van individuen verspreid rond Goossens, friends van vroeger. Die zijn er ook nog allemaal. Je komt al snel aan dat percentage."

Het lijkt voor de hand te liggen dat deze kring investeerders aan de zijde van Amar staat.

Financiën
Een van de redenen die Amar bij de rechter aanvoerde om de vergadering door te laten gaan is dat het bedrijf er financieel slecht voor zou staan. Hij bracht een interne e-mail in van waarnemend bestuursvoorzitter Evi Mattil.

Daarin stond dat Cryo-Save als het doorgaat op de ingeslagen weg ‘binnen een paar maanden door zijn cash heen is'.

Volgens Van Pottelberge moet dat gezien worden als een ‘triviaal statement'. "Het is managementtaal die mensen wakker schudt dat de kostenbesparingen er niet voor niets zijn, er moet aan gewerkt worden."

Feit is echter dat dat de kaspositie van Cryo-Save het afgelopen halfjaar met 1,8 miljoen euro is gedaald. In juli en augustus is daar nog een keer 2 ton vanaf gegaan en was nog 5,1 miljoen euro in kas. Op dit moment is de kasuitstroom echter nul, aldus de voorzitter.

Het huidige bestuur van Cryo-Save is ervan overtuigd dat het de tijd en ruimte heeft om zijn opties te onderzoeken. De ondernemingskamer heeft zich aan de zijde van het bedrijf geschaard en het bestuur tot 20 november de tijd gegeven.

Maar het is de vraag of het mogelijk is een serieus strategisch alternatief te bedenken dat de goedkeuring van de grootaandeelhouders kan wegdragen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen