VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 september 2013

Hes Beheer voert gesprekken over bod op onderneming

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Overslagbedrijf HES bevestigt met een nog niet bekende partij te overleggen over een overname. Wie Hes koopt, krijgt een stuk controle over belangrijke energiestromen in grote strategisch gelegen havens.

Het klinkt allemaal wat geheimzinnig. Hes stelt in het summiere persbericht kennis te hebben genomen van overnamespeculatie rond een mogelijk openbaar bod op alle aandelen Hes.

Het blijft onduidelijk wat deze speculaties zijn. Volgens directielid Elly Groenendijk betreft het geen publicaties in de media. Echter, ook de beurskoers heeft recent geen verdachte bewegingen gemaakt.

Niet onlogisch
Hes manifesteert zich als een holdingmaatschappij met grote belangen in verschillende havenbedrijven in onder meer Rotterdam (EMO, EBS), Amsterdam (OBA)en Vlissingen en Terneuzen (OVET).

Een bod op Hes is op zich niet onlogisch. Onder leiding van Harmen Sliep heeft het bedrijf een ijzersterke positie weten op te bouwen.

Hes bedrijf heeft de afgelopen twaalf jaar achtereen de winst weten op te voeren en dat vrijwel volledig autonoom.

In de afgelopen tien jaar is de beurskoers liefst 11 keer over de kop gegaan. Daarbij keerde Hes normaliter de helft van de nettowinst uit.

Beleggers kunnen over het afgelopen decennium terugkijken op een gemiddeld jaarlijks totaalrendement van circa 28%. Er is geen bedrijf die dat Hes nadoet.

Kolen

Hes is vooral sterk in de overslag van kolen richting Duitsland en Oost-Europa. Kolen zijn goed voor circa 60% van de totale aanvoer. Ongeveer driekwart hiervan is bestemd voor elektriciteitscentrales.

Hoewel er uit milieu-overwegingen steedsmeer verzet komt tegen kolencentrales, stijgt de overslag van kolen alleen maar.

Alternatieve energiebronnen als kernenergie blijkt evenmin het ei van Columbus en door de forse schaliegaswinining in de Verenigde Staten is er veel aanbod van kolen waardoor het een goedkope energievorm is.

Hes is echter niet blind voor de discussies omtrent het kolenverbruik en heeft de laatste jaren een nieuwe pijler geplaatst in de vorm van de Botlek Tank Terminal (BTT) voor natte bulkproducten als eetbare oliën, minerale oliën en biodiesel.

Recent kocht het zijn Hongkongse partner Noble uit waardoor hes nu volledig eigenaar is van de BTT. Hiervan mag in de komende jaren een grote winstbijdrage worden verwacht.

Wie heeft interesse?

Het is gissen wie Hes zou willen overnemen, maar er zullen genoeg geïnteresseerden zijn. Wie Hes koopt, krijgt een stuk controle over belangrijke energiestromen in grote strategisch gelegen havens.

Eind 2011 begin 2012 kocht Hes zich in bij het Franse ATIC Services, eveneens een logistieke dienstverlener van droge bulk in zeehavens.

Het mooie van deze deal was dat Hes via deze overname de belangen in zijn deelnemingen kon vergroten. ATIC Services had namelijk tevens posities in deze bedrijven.

Door deze overname vond Hes tevens Arcelor Mittal op zijn pad. Het staalbedrijf houdt 76 procent van de aandelen ATIC Services en is ook de grootste klant van het Franse havenbedrijf.

Het mag niet verbazen als Arcelor Mittal iets met Hes wil, maar zoals gezegd er zijn meer spelers te bedenken die graag controle kopen over belangrijke goederenstromen.  

Analisten noemen het Belgische overslagbedrijf Sea-Invest en zouden ook niet verbaasd zijn als een private equity partij of een goederenhandelaar als Vitol, Trafigura of Glencore interesse in Hes heeft.

Waardering

Een koopje kunnen we het aandeel Hes niet noemen. Juist dit jaar lijkt het concern op een winstdaling af te stevenen.

Vooral de vraag naar staal heeft te lijden onder de crisis.
Hierop stond de koers recente onder druk, maar door de overnamespeculatie noteren we weer rond de all time high.

Op dit koersniveau van circa 44 euro betalen beleggers circa 15 keer de winst voor dit jaar.

De marktpositie, verdere ruimte voor efficiencymaatregelen en groei in natte bulk maken Hes een aantrekkelijk bedrijf dat tevens over een solide financiële huishouding beschikt.

Voor de Amsterdamse beurs zou het erg jammer zijn als er weer een goed presterend stukje Hollands Glorie verdwijnt.


Gerelateerde artikelen

Beursexit Hes Beheer zo goed als rond
20-09-2014

De verkoop van het beursgenoteerde havenconcern HES Beheer aan investerings…

Lees verder

VEB roept aandeelhouders HES op aandelen niet aan te melden
10-09-2014

Aandeelhouders van het Rotterdamse havenbedrijf HES Beheer hebben nog een …

Lees verder

Beursexit Hes Beheer stuit op verzet kleine beleggers
04-09-2014

Komende tijd wordt duidelijk of Hes Beheer van de beurs wordt gekocht. Hele…

Lees verder

Uitstekend halfjaar HES doet twijfels aan juiste biedprijs oplaaien
25-07-2014

De uitstekende prestaties van Hes Beheer en verdwenen onzekerheden rechtvaa…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}