VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tegenvallers met wisselkoersen kunnen jaar Arseus niet verpesten

Medische toeleverancier Arseus heeft in het derde kwartaal een autonome groei van liefst 10 procent gerealiseerd. Het bedrijf schrijft het succes toe aan het jarenlang consequent volgen van de eigen innovatiestrategie.

Het Nederlands-Belgische Arseus is sinds de beursgang in oktober 2007 een bijzonder fraai groeiverhaal. Arseus spreekt over een ‘buy and build' strategie, waarmee het zowel via overnames als autonoom mondiaal expandeert.

Belangrijkste onderdeel is de divisie Fagron, dat grondstoffen levert voor klantspecifieke ‘magistrale' medicijnbereiding, dat zich ontpopt tot wereldspeler.

Was Fagron in 2007 nog goed voor 36 procent van de totale omzet en 57 procent van het bedrijfsresultaat, inmiddels is Fagron goed voor 60 procent van de Arseus-omzet en zeker driekwart van het bedrijfsresultaat.

Bij de halfjaarcijfers liet Arseus weten een studie te starten de twee minder goed lopende divisies gericht op de toelevering van allerlei medische producten en diensten aan tandartsen en zorginstellingen te verkopen.

Nieuws over deze splitsing had Arseus niet, maar vorige maand liet ceo Ger van Jeveren in de media weten te verwachten nog dit jaar met mededelingen hierover te komen.

Derdekwartaalrapport
Arseus volstaat bij het verslag over het derde kwartaal met omzetcijfers. En die mogen er zijn. Van Jeveren spreekt over "indrukwekkende cijfers".

De omzet steeg met 10,9 procent en gecorrigeerd voor valutaverliezen zelfs met 15,1 procent. De autonome groei kwam uit op 10,0 procent.

Door het jaar heen is de versnelling groter. Fagron springt er hoog bovenuit met een autonome groei van liefst 20,2 procent in het derde kwartaal.

Valutaverliezen, vooral de depreciatie van de Braziliaanse real, drukken die toename behoorlijk. Brazilië is goed voor circa 30 procent van de Fagron-omzet. en de real deprecieerde met circa 20 procent in het afgelopen kwartaal.

Jaarprognose makkelijk haalbaar
Arseus blijft bij jaarprognose van een gezonde autonome groei en een rentabiliteit die sneller groeit dan de omzet.

Dat zit wel goed, want bij de halfjaarcijfers bedroeg de ebitda-marge 15,6 procent, tegen 12,2 procent het jaar ervoor.

Ook bij de verhoging van de winstgevendheid speelt Fagron een hoofdrol. Bij de halfjaarcijfers krikte het de ebitda-marge op van 20,6 procent naar 24,5 procent.

Groeimarkt
Arseus zit met Fagron in een ware wereldwijde groeimarkt. Apothekers, voorschrijvende artsen en zorgverzekeraar realiseren zich steeds meer dat klantspecifieke medicijnen minder bijwerkingen opleveren en op termijn goedkoper is.

Vooral door de vergrijzing neemt de behoefte aan klantspecifieke medicijnen toe. Ook de toenemende welvaart in opkomende landen geeft steeds meer mensen toegang tot zorg.

En dat geldt ook zeker voor de Verenigde Staten, waar ‘Obamacare' de verplichte zorgverzekering, gunstig kan uitpakken voor Arseus.

Kritische blik

Zijn er dan helemaal geen negatieve punten te bespeuren? Jawel, de voor verkoop op de nominatie staande Healtcare-divisies krimpen. Dat zal het proces niet gemakkelijker maken.

En dan heeft sterdivisie Fagron ook nog moeite de valutafluctuaties door te berekenen. Maar zelfs deze kanttekeningen lijken het jaar niet meer te kunnen verpesten voor Arseus.




Gerelateerde artikelen