VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 oktober 2013

Nutreco tempert verwachtingen met winstwaarschuwing

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Nutreco verlaagt bij de publicatie van de derde kwartaalcijfers de winstverwachting voor het gehele jaar. De laatste tijd is de aandelenkoers sterk opgelopen, maar met de winstwaarschuwing maakt de onderneming de hoog gespannen verwachtingen niet waar.

Dier- en visvoederproducent maakte bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal bekend dat het de eerder afgegeven winstverwachting voor 2013 niet zal halen.

De onderneming verwacht niet het eerder uitgesproken doel van een minimaal gelijk EBITA ( bedrijfsresultaat voor rente, belasting en afschrijvingen) te behalen ten opzichte van vorig jaar te behalen. In plaats van 262 miljoen euro zal de EBITA op ongeveer 255 miljoen euro uitkomen.

Visvoer lager
De 7 miljoen euro lagere verwachting komt op conto van de visvoer-activiteiten. In die divisie verwacht Nutreco een duidelijk lager resultaat te behalen dan vorig jaar, toen nog 142 miljoen euro werd verdiend.

De oorzaak van de lagere verwachting komt voort uit lagere marges in Noorwegen, waar sprake is van blijkbaar forse concurrentie, en een negatief wisselkoerseffect.

Omzet nipt hoger
De omzet van Nutreco kroop in het derde kwartaal van dit jaar met 0,7 procent omhoog in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Onderliggend vertoonde de activiteiten een zeer uiteenlopend beeld.

Zo liep de omzet bij de divisie Diervoeding met 7,1 procent sterk terug naar 794,4 miljoen euro, voornamelijk door lagere volumes bij Mengvoer en negatieve wisselkoerseffecten.

De omzet bij de Divisie Visvoer sprong met 11,4 procent omhoog naar 696,1 miljoen euro. Hier profiteerde Nutreco van hogere volumes en prijzen die negatieve wisselkoerseffecten meer dan genoeg compenseerden. Ook zorgden de recente overnames in Ecuador en Egypte voor een steun in de rug, plus 5,2 procent.

Onduidelijke toekomst
Nutreco richt haar focus op de activiteiten Premix & Speciaalvoer en Visvoer. Deze activiteiten kennen binnen de onderneming de hoogste marges en beste groeivooruitzichten. Daarom kondigde de onderneming eerder dit jaar aan de toekomst van de onderdelen Mengvoer en Vlees & Overige te onderzoeken.

De uitkomsten van de studie naar de strategische mogelijkheden ligt op schema. Verder dan die uitspraak gaat Nutreco niet. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat afscheid van de activiteiten wordt genomen.

Zo verkocht Nutreco met Hendrix in Nederland eerder al haar mengvoer activiteiten. Bovendien vormen de Vlees & Overige activiteiten een vreemde eend in de bijt.

Bij een eventuele verkoop helpt het in ieder geval dat de resultaten van Vlees & Overige verbetering laten zien en Nutreco verdere verbetering verwacht. Dat zal de verkoopprijs alleen maar ten goede komen.

LEES MEER


Gerelateerde artikelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}