VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BinckBank worstelt met zichzelf en met de buitenwereld

Aan het eind van het vorige decennium was BinckBank een snel groeiende beleggersbank met een duidelijk strategisch plan. Inmiddels is het een bedrijf dat achter de feiten aan lijkt te lopen.

De resultaten over het derde kwartaal die Binck maandag publiceerde waren op zich niet slecht.

Meer klanten, meer transacties en hogere inkomsten uit beleggingsrekeningen. De nettowinst zakte wel in maar dat was ook een gevolg van incidentele posten.

Belangrijker is echter dat het groeitempo eruit is. Binck blijft zoekennaar een nieuw groeimodel en heeft ondertussen te maken met steeds weer nieuwe tegenvallers.

Weggestopt
Een zo'n tegenvaller, bij het onderdeel professional services, zat maandag weggestopt onderin het persbericht. In 2009 stelde Binck zich ten doel elke jaar twee nieuwe klanten binnen te halen die hun effectenadministratie uitbesteden aan dit onderdeel.

Dit jaar is er nog geen klant bij gekomen. Hierdoor zal de middellange termijn doelstelling van 14 contracten in 2015 niet worden gehaald.


"We hebben die doelstelling een aantal jaren geleden geformuleerd. Op zich is het altijd gelukt, alleen nu stokt het. Het nemen van de beslissing om de administratie aan een andere partij over te dragen kost meer tijd dan wij verwachtten", zei bestuursvoorzitter Koen Beentjes.

Het is de zoveelste lange termijndoelstelling die wordt gemist. Eerder gingen de doelstellingen voor het aantal klanten in het buitenland al overboord. Het aantal klanten zou geen goede maatstaf zijn.

Lager in het buitenland
Maar het is eerder zo dat het prijsvechten waarmee Binck zich buiten Nederland hoopte te onderscheiden niet zo onderscheidend meer is. "Op dit moment zijn de prijzen al ver naar beneden gekomen. In sommige andere landen liggen ze lager dan in Nederland", aldus Beentjes.

De strategie waarvan snelle groei over de grens een belangrijk deel uitmaakte, is daarom niet meer. Hiervoor is vooralsnog niet zoveel in de plaats gekomen.

Rijkelijk laat
Ondertussen ligt het verdienmodel in eigen land ook onder vuur van veranderingen in regelgeving. Zo komt er begin volgend jaar een provisieverbod voor beleggingsdiensten. Dit betekent in feite dat Binck geen provisies van fondsenaanbieders meer mag opstrijken. Het moet zijn inkomsten halen uit vergoedingen betaald door klanten.

Binck is deze zomer begonnen met het formuleren van een antwoord op deze regel: de ontwikkeling van eigen hefboomproducten, vergelijkbaar met turbo's en sprinters. Maar dat is toch wel rijkelijk laat.

Van Lanschot, toch niet de bank die bekend staat om een groot innovatievermogen, anticipeerde al in 2009 op de komst van een provisieverbod. De bank besloot toen als eerste in Nederland om en zijn verdienmodel te baseren op vergoedingen van klanten.

Dat Binck nu pas, vier jaar na Van Lanschot, met een antwoord komt op een ontwikkeling die al een tijdje in de pijplijn zat is veelzeggend. Zo ontstaat een beeld van een bedrijf dat vooral reageert op externe omstandigheden maar geen vat meer krijgt op zijn eigen lot.

Dit is ook te zien in de aandelenkoers. Die staat in de buurt van de koers tijdens de financiële crisis van 2008. Ook maandag was er amper beweging. De koers steeg niet meer dan 0,4 procent.




Gerelateerde artikelen