VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 oktober 2013

Groeiexplosie clouddochter Unit4 maakt beoordeling bod lastig

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Langzaam wordt duidelijk dat Unit4 met zijn Amerikaanse clouddochter FinancialForce.com goud in handen kan hebben. Dit maakt het moeilijk om in te schatten wat een goede prijs is voor het softwarebedrijf dat in gesprek is over een overname.

Unit4 meldde dinsdag een omzetgroei in het derde kwartaal van 5 procent. De inkomsten uit licenties liepen terug, die uit clouddiensten liepen op. Dat is een proces dat al een tijdje bezig is en dat min of meer is te voorspellen.

Moeilijker te voorspellen is de ontwikkeling van FinancialForce.com. Dit bedrijf, gevestigd in San Francisco, zag de inkomsten in het derde kwartaal opnieuw met 80 procent groeien.

Groeien maar
Daarmee is het groeitempo van de eerste jaarhelft voortgezet. FinancialForce breidt ondertussen snel uit. In het eerste halfjaar groeide het aantal medewerkers van 125 naar 208.

Als het aan Unit4 ligt, komt aan de groeiexplosie voorlopig geen eind. Unit4 ziet kansen in de markt en zet in op ‘zeer sterke groei'. "Zelfs als dat het moment waarop we winstgevend worden verder naar de toekomst duwt", aldus bestuursvoorzitter Chris Ouwinga dinsdag in het persbericht.


Analisten van de Rabobank wezen er dinsdag op dat FinancialForce.com op een gegeven moment naar de beurs in New York zou kunnen worden gebracht. Dit is een belangrijke reden waarom ze het indicatieve bod van maximaal 35 euro waarover Unit4 praat te laag vinden.

Ze plakten dinsdag een prijs van 39,50 tot 44,30 euro op het aandeel. Dit zou de potentie van de Amerikaanse dochter beter reflecteren.

Waardering

De vraag is echter of het wel mogelijk is om een bedrijf als FinancialForce.com te waarderen. The sky is immers the limit als het gaat om beursgangen van techbedrijven.

Om een idee te geven hoe hard het kan gaan, is het aardig te kijken naar de beursgang van Veeva eerder deze maand. Dit cloudsoftwarebedrijf is net als FinancialForce.com gebouwd op het softwareplatform van Salesforce.com. Salesforce is naast Unit4 minderheidsaandeelhouder van FinancialForce.com.

Veeva, opgericht in 2007, zette in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 50 miljoen euro om en boekte 6 miljoen euro winst. Het is . Ter vergelijking: Unit4 is als geheel ruim 1 miljard euro waard.

Nou kan het met FinancialForce.com, dat is opgericht in 2009 nog meerdere kanten op. Maar als FinancialForce.com zich ontwikkelt tot de volgende Veeva, dan is ook de door Rabo genoemde 44,30 euro per aandeel voor heel Unit4 te weinig.

Natuurlijk kan de groei van de Amerikaanse dochter inzakken. De potentie en onzekerheid rond FinancialForce.com maken het voor aandeelhouders van het softwarebedrijf echter erg lastig om een eventueel bod van investeringsfondsen goed te beoordelen.

UNIT4 UITGELICHT:

14 oktober 2013


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}