VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veel overnamegesprekken, maar nog geen concrete biedingen

Een aantal Nederlandse beursfondsen is druk verwikkeld in overnamegesprekken. Voor beleggers een spannend traject, omdat de uitkomst hiervan onzeker is, terwijl de beurskoersen al flink zijn opgelopen.

De uitverkoop aan het Damrak leek vorig jaar hard door te zetten, maar escalatie van de eurocrisis maakte bedrijven kopschuw.

Nu Europa er weer wat beter voorstaat is ook de markt voor fusies en overnames weer tot leven gekomen.
Recent lieten Hes Beheer, Unit4 en Ziggo weten verwikkeld te zijn in overnamegesprekken.

Van deze drie is alleen bij Unit4 is een indicatieve prijs genoemd, ‘tot 35 euro per aandeel'.

Zowel Hes Beheer als Unit4 zitten om tafel met niet nader genoemde private equity partijen, terwijl Ziggo interesse geniet van de Amerikaanse sectorgenoot Liberty Global, die al een belang in Ziggo heeft van 28,5%.

Intussen zijn er nog altijd geen concrete biedingen en neemt de onzekerheid toe.

Een korte update over de stand van zaken bij de verschillende overnameprooien.

Hes Beheer
De Rotterdamse houdstermaatschappij van verschillende overslagbedrijven liet op 13 september weten . Hes Beheer kwam met het bericht omdat het kennis had genomen van speculaties hieromtrent.

Anderhalve maand later heeft Hes Beheer bevestigd met een private equity-partij te spreken.

Hes leek te reageren op een bericht in De Telegraaf dat het Amerikaanse private equityhuis Riverstone Holdings, het beleggingsvehikel van oud-BP topman Lord Brown, aan de andere kant van de tafel zou zitten. Hes noemde echter geen namen.

Riverstone had zojuist 550 miljoen pond , circa 650 miljoen euro, aan toezeggingen ontvangen voor de lancering van een nieuw investeringsfonds.

Een dag later kwam Hes met het nieuws met ArcelorMittal te praten over de overname van diens 78 procentbelang in het Franse logistieke bedrijf ATIC Services. Hes houdt de overige 22 procent in dit bedrijf.

ATIC Services heeft tevens belangen in een drietal deelnemingen van Hes, Volledige inlijving van het Franse bedrijf lijkt dan ook zeer aantrekkelijk.

Goede kans dat er een complete deal in de maak is, waardoor de overname nog wel even kan duren.Sinds het eerste bericht is de koers van Hes al met 25 procent gestegen, ook al door optimisme bij analisten. Daardoor is de ruimte voor een overnamepremie, een bod hoger dan de koers, flink ingeperkt.

Unit4
Softwarefabrikant Unit4 kwam op 14 oktober.

Sindsdien is hierover niets meer vernomen, alleen mediaberichten dat er vast meer koopgegadigden zijn voor Unit4.
Wel heeft het bedrijf tussendoor goede cijfers over het derde kwartaal overlegd.