VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 november 2013

Wessanen ontslaat voor de derde keer op rij zijn topman

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Hij moest voedingsconcern Wessanen een totaal andere kant opsturen. Het einde van dat proces zal Piet Hein Merckens niet als topman meemaken. Hij is de derde Wessanen-ceo in tien jaar die voortijdig de laan uitgaat.

‘Wij zijn van mening dat een verandering in leiderschap gewenst is'.

Dat zegt president-commissaris Frans Koffrie (oud-Corporate Express topman) in het persbericht waarmee bestuursvoorzitter Piet Hein Merckens aan de deur wordt gezet.

Taalgebruik zoals dat in communiqués van beursfondsen maar weinig voorkomt.

Geen vertrouwen
De in 2010 van Douwe Egberts ingevlogen bestuurder zal het 250-jarig bestaan van Wessanen in 2015 niet meer meemaken.

Koffrie en zijn vijf medecommissarissen hebben er geen vertrouwen meer in dat Merckens de producent van merken als Zonnatura (Nederland), Whole Earth (voornamelijk Duitsland, Verenigd Koninkrijk) en Bjorg (Frankrijk) echt op het groeipad krijgt.

Uit het jaarverslag van het concern blijkt dat Merckens die nu in zijn eerste termijn is ontslagen, een basissalaris van 510 duizend euro meekrijgt.

Ook zijn voorwaardelijk gehouden 91.600 aandelen Wessanen - tegen de huidige beurskoers ruim 250 duizend euro waard - mag hij waarschijnlijk houden.

Na Mac Zondervan in 2003 en het met veel media-aandacht gepaard gaande ontslag van Ad Veenhof in 2008 is Piet Hein Merckens de derde topman op rij die Wessanen tussentijds ontslaat.

Decennium
Wat Merckens exact de kop heeft gekost en welke verwijten Koffrie hem maakt, meldt het persbericht niet. Wel zegt Wessanen dat aan de strategie van het bedrijf niets verandert. Europa is het speelveld met biologische merkproducten. Amerikaanse drankjes en de kroketten en frikandellen zijn een aflopende zaak.

De balans na bijna vier jaar Merckens aan het roer is niet bijster positief.

Voor zijn komst had Wessanen al een decennium achter de rug van winstwaarschuwingen, ruziënde toplieden, bestuurswisselingen en in 2009 een pijnlijke fraude bij de Amerikaanse drankjesdochter ABC.

Het aantreden van Piet Hein Merckens moest een einde aan die praktijken maken. Maar ook onder zijn bewind leek er maar weinig te veranderen.

Eerdere prognoses werden ingeslikt en miljoenen afschrijvingen waren nodig bij het slecht lopende groothandelsonderdeel dat eigen voedingswinkels uitbaat (Natuurwinkel).

ABC moest ondertussen allang voor de hoofdprijs verkocht zijn, maar omdat binnengekomen biedingen volgens Wessanen niet hoog genoeg waren, haalde Merckens de producent van cocktaildrankjes als margarita's en daiquiri's in knijpverpakking eind 2012 weer uit de verkoop.

Sindsdien gaat het met ABC bergafwaarts en gaf Wessanen in juli van dit jaar daarom nog een winstalarm.

Steeds anders
Illustratief voor de onsuccesvolle verbouwing is dat de pijn telkens ergens anders zit.

De natuurwinkels hebben het moeilijk, vorig jaar was snackdochter Beckers (inmiddels Izico) de boosdoener en nu zet het voormalige groeibriljant ABC dus een rem op de wederopstanding.

Met wat het hart van het uiteindelijke Wessanen moet vormen, de biologische producten in het supermarktschap in Europa, gaat het wel gestaag beter. In het derde kwartaal van 2013 kwam de autonome omzetgroei uit op ruim zes procent. In de eerste jaarhelft was dat 1,3 procent.

Maar de concernomzet klokte vorig jaar af op 710 miljoen euro, ongeveer het niveau waarop Merckens binnenkwam. Nog altijd ver weg bij het ambitieniveau van één miljard euro. En de beurskoers kwam nauwelijks van zijn plaats. Bij zijn entree lag deze net boven de drie euro, inmiddels doet een aandeel 2,81 euro.

Optimist gezocht
Aan Koffrie nu de taak een nieuwe bestuursvoorzitter te vinden. De hoogste post bij een beursfonds zal ongetwijfeld op interesse kunnen rekenen, de vervelende ervaringen van voorgangers ten spijt.

Wessanen lijkt een permanent herstructureringsproject. De vraag is welke optimist zich hieraan wil branden.

LEES MEER:
17 juli 2013

27 april 2013

22 februari 2013

13 december 2012

29 november 2012

25 oktober 2012

25 juli 2012

7 juli 2012

Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

Afgeslankt Wessanen kan eindelijk weer groeien
Wessanen weet verliezen te stelpen bij Amerikaanse probleemdochter
25-07-2014

Wessanen weet beleggers steeds meer te overtuigen dat het bezig is aan een…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}