VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 november 2013

Beleggers SBM Offshore sidderen na plots ontslag bestuurder

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

SBM Offshore heeft zijn operationeel directeur op staande voet ontslagen. De redenen voor deze ongebruikelijke actie zijn onduidelijk. Beleggers zijn in ieder geval zeer ongerust.

Per direct een bestuurslid de laan uitsturen: dat komt weinig voor bij beursgenoteerde ondernemingen.

Dat SBM woensdag operationeel directeur Jean-Philippe Laures de wacht aanzegde, vraagt dan ook om uitleg. Daarin blijkt SBM niet erg bedreven.

Via De lekte donderdagochtend een interne memo uit over het vertrek van Laures, wat onmiddellijk voor een flinke koersdaling leidde.

Het duurde uiteindelijk tot half twaalf voordat SBM via reageerde, het aandeel noteerde toen ruim acht procent lager. (Aan het einde van de handelsdag was die min weer grotendeels ingelopen.)

Het ontslag heeft niks te maken met de operationele gang van zaken bij de huidige projecten, zo stelt het concern in het summiere bericht. Wat de achtergronden dan wel zijn wil SBM Offshore nu nog niet zeggen.

Dat SBM beleggers niet eerder via een persbericht had geïnformeerd had volgens een woordvoerder van het concern een formele reden. Jean-Philippe Laures was een niet-statutair bestuurder, zijn ontslag behoefde dan ook niet officieel en direct naar buiten te worden gebracht.

Fraude?
Mogelijk wordt Laures door SBM Offshore gezien als hoofdverantwoordelijke achter de . Als dit zo is dan lijken de eerste resultaten van een intern onderzoek hiernaar bekend te zijn bij het concern.

Naar deze vermeende corruptie doet SBM Offshore inmiddels al anderhalf jaar onderzoek. Resultaten zijn nog altijd niet naar buiten gebracht.

SBM Offshore heeft het vertrouwen van beleggers de afgelopen jaren ernstig op de proef gesteld. Een paar kolossale missers met grote projecten brachten het bedrijf in problemen en zorgde voor een aan slecht nieuws.

Onder de nieuwe topman Chabas probeert het maritieme concern zijn imago op te poetsen, vooral door bedrijfsmatig goed te presteren.

De formalistische en ronduit beroerde manier waarop SBM nu met slecht nieuws omgaat doet vrezen dat ‘' minder snel vorm krijgt dan gehoopt.


Gerelateerde artikelen

Transformatie voor zowel SBM Offshore als PwC
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Brazilië blijft SBM in de greep houden
Dalende omzetten, maar hogere marges

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}