VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 november 2013

Imtech moet toch weer om tafel met financiers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De prestaties van Imtech verbeteren. Maar niet snel genoeg, waardoor de onderneming opnieuw om de tafel moet met de banken.

Bij de publicatie van de cijfers over het recent afgesloten kwartaal kondigt Imtech aan opnieuw met haar belangrijkste financiers om de tafel te gaan.

Topman Gerard van de Aast spreekt van "een constructieve dialoog om de convenanten opnieuw vast te stellen."

Hierdoor krijgt de onderneming meer tijd om de operationele resultaten te verbeteren.

Nieuwe aanpassing financieringsvoorwaarden
Een aanpassing van de convenanten vormt een onderdeel van een bredere aanpassing van de financieringsvoorwaarden.

Gezien die bewoordingen zullen niet alleen de convenanten, maar ook andere voorwaarden waaronder de te betalen rentevergoeding van de financiering ter sprake komen. Daarbij zullen de banken ongetwijfeld een hogere rente eisen van Imtech.

De huidige convenanten dateren van 17 juni toen Imtech overeenstemming bereikte met de banken over het voortzetten van de financiering.

Door boekhoudkundige onregelmatigheden en fraude bij met name de Duitse en Poolse activiteiten zou Imtech de toen geldende afspraken met de banken doorbreken, waardoor de financiering en het voortbestaan van de onderneming ter discussie kwam te staan.

Knellend tijdschema

Imtech kreeg binnen de toen gemaakte afspraken de tijd . Vanaf het eerste kwartaal van 2014 zou dan een geleidelijke verbetering zichtbaar moeten worden, waarna de onderneming eind volgend jaar weer aan de reguliere convenanten zou voldoen.

Dat tijdschema blijkt nu te krap. Analisten, van onder meer ABN Amro en ING, waarschuwden beleggers de afgelopen periode al voor een dergelijk scenario. Zij krijgen nu gelijk. De grootste boosdoener voor de vertraging in het herstel zijn de Duitse activiteiten.

Meer ontslagen in Duitsland
Het operationele herstel in Duitsland neemt meer tijd in beslag dan eerder aangenomen. De Duitse organisatie blijkt veel inefficiënter te zijn dan eerder werd aangenomen.

Om de resultaten weer in de zwarte cijfers te krijgen werd al een ontslagronde van 550 medewerkers aangekondigd. Daar is Imtech halverwege mee, maar voor 2014 staan nog eens 300 extra ontslagen op de rol.

Waar in Duitsland de herstructurering nog volop gaande zijn, lijkt Imtech in de rest van de organisatie de zaken al meer op orde te hebben. Het werknemersbestand is in totaal met 1355 afgenomen en in de Benelux en de divisies Traffic & Infra en Marine zijn de herstructureringen afgerond.

Stabiele omzet
Afgezien van de ontwikkelingen in Duitsland, is Imtech tevreden over de gang van zaken in de rest van de organisatie. De prestaties in de divisies ICT, Nordics en UK & Ireland zijn naar behoren, terwijl de divisie Marine stabiliseert.

Dit resulteerde in een omzet in het derde kwartaal van 1,26 miljard euro. Een daling van 8 procent ten opzichte van de 1,37 miljard euro vorig jaar over dezelfde periode. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar liggen de inkomsten daarentegen slechts zo'n 18 miljoen euro lager.

Verbetering winstgevendheid
Het operationele bedrijfsresultaat bedroeg vorig jaar 57 miljoen euro negatief. Maar die rode cijfers zijn teruggebracht tot een min van 4 miljoen euro. Vooral Duitsland is met een min van bijna 20 miljoen euro verantwoordelijk voor het uiteindelijke kleine verlies.

Herstel Duitsland cruciaal
Het lopende boekjaar is een jaar van transitie. Een verwachting over het hele jaar geeft Imtech niet, maar de voorzichtige vooruitgang die de onderneming in grote delen van de organisatie boekt zijn bemoedigend.

Voor beleggers is het trager dan verwachte herstel in Duitsland en de nieuwe onderhandelingen over de financieringsvoorwaarden een nieuwe, grote tegenvaller.

Komende tijd zullen alle ogen gericht zijn op Duitsland, want die activiteiten zijn cruciaal voor een daadwerkelijk herstel.


LEES MEER:


9 oktober 2013

27 augustus 2013

27 augustus 2013

21 augustus 2013

30 juni 2013

18 juni 2013

26 april 2013


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}