VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 november 2013

Wereldwijd trappen centrale bankiers het gaspedaal verder in

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Deze zomer leek de Amerikaanse Fed de weg vrij te maken om het extreem soepele beleid van centrale banken te beëindigen. Inmiddels is duidelijk dat centrale bankiers de geldkraan vooral verder opendraaien.

Een centrale bankier die de markt totaal verrast: dat is voorpaginanieuws.

Dat is ook nu het geval, nadat de ECB donderdag besloot het belangrijkste rentetarief te verlagen van 0,5 naar 0,25 procent.

Centrale bankpresident Mario Draghi liet daarbij ook optekenen dat de ECB nog meer instrumenten heeft om lage inflatie te bestrijden.

Maar de ECB is niet de enige die versoepelt. Om uiteenlopende redenen houden centrale bankiers wereldwijd de geldkraan open.

Wisseling
In de VS heeft de Federal Reserve plannen met de zogenaamde tapering in de ijskast gezet. Dit is het geleidelijk afbouwen van het opkoopprogramma. De politieke impasse rond het schuldenplafond en de begroting waren hiervoor de directe aanleiding.

De verwachting van veel economen is dat het komend voorjaar alsnog gaat gebeuren, maar meer uitstel zou niet echt een verrassing zijn. Fed-president Ben Bernanke maakt begin volgend jaar namelijk plaats voor Janet Yellen.

Zij geldt als een duif als het gaat om centrale bankbeleid. Het ligt niet voor de hand dat een van haar eerste maatregelen het terugschroeven van de stimuleringsprogramma's zal zijn.

Canada, Zweden, Japan

Ook elders zoeken en vinden centrale bankiers reden om vast te houden aan het soepele beleid. In Canada t. Dit gebeurde na een kleine bijstelling van de groeiverwachting tot 2016.

Hetzelfde gebeurde in . Ook hier ging de voorspelling voor de economische groei iets omlaag en verschoven plannen voor renteverhogingen verder richting de toekomst.

Japan worstelt ondertussen met het bestrijden van deflatie. Begin dit jaar is een heel agressief opkoopprogramma van de centrale bank ingezet dat hier een einde aan moet maken. De economie is dit jaar wat op stoom gekomen, maar de inflatiedoelstelling van 2 procent is nog ver uit zicht.

Het gevolg is dat de roep klinkt om er nog een schep bovenop te doen. Van tapering is absoluut geen sprake.

De VS, Japan, Canada, Zweden, Europa, in al deze economieën trappen centrale bankiers het gaspedaal hard in. Onconventionele stimuleringsmaatregelen van de centrale bank worden zo de nieuwe norm.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}