VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Over de grens exploderen de huizenprijzen

Vanuit Nederland is het moeilijk voor te stellen, maar in verschillende Europese landen zijn er zorgen over hard stijgende huizenprijzen. De angst voor nieuwe zeepbellen is groot. Waar speelt dit?

In Nederland was het de hypotheekrenteaftrek en de soepele kredietverstrekking die de huizenprijzen opdreef, in Zuid-Europa de instroom van goedkoop krediet uit het noorden. Europa mag dan één zijn, de vastgoedmarkt in de landen verschilt aanzienlijk.

Dat geldt ook voor de landen waar de huizenprijzen nu hard stijgen. Vier Europese landen met stijgende huizenprijzen op een rij.

 ONTWIKKELINGEN 2009-2013
-/- Huizenprijzen Economische groei
Duitsland 12 3,2
Oostenrijk 34,7 2
Zwitserland 26,4 5,7
Noorwegen 34,4 5,1
VK 13 -1,2
Nederland -20 -3,5
Duitsland: onroerend goed als veilige belegging

Dat de huizenprijzen in Duitsland de afgelopen jaren zijn gestegen, is niet zo gek.

De Duitse economie presteert immers relatief goed. Maar de Duitse Bundesbank vorige maand toch dat de prijsstijging maar voor een deel verklaard kan worden door de economische cijfers.

Veel Duitsers en internationale investeerders hebben tijdens de eurocrisis de blik gericht op de Duitse huizenmarkt, en dan vooral huizen in de grote steden, als veilige haven voor hun geld.

Alpenlanden: in het kielzog van Duitsland

In het kielzog van Duitsland zijn ook Oostenrijk en Zwitserland veilige havens, met bijbehorende prijsstijgingen als gevolg.

Voor Zwitserland geldt bovendien dat het land met zijn eigen munt en grote bancaire sector in tijden van echte crisis een magneet is voor kapitaal op zoek naar veiligheid.

De Zwitserse bank UBS sinds het voorjaar van 2011 een index die aangeeft of de huizenmarkt zich in zeepbel-gebied bevindt. Deze graadmeter is sindsdien verder opgelopen.

Verenigd Koninkrijk: hulp voor kopers

Het Verenigd Koninkrijk was na de Verenigde Staten een van de eerste westerse landen waar de vorige huizenzeepbel werd doorgeprikt. Inmiddels zijn de prijzen hersteld.

Vorige maand werd een nieuw record gevestigd. Dit betrekkelijk vlotte herstel leidt tot veel over een nieuwe zeepbel. Een hulpprogramma van de overheid voor huizenkopers met weinig spaargeld, krijgt de laatste maanden de zwarte piet toegespeeld.

Noorwegen: gouden tijden in de oliewinning

Noorwegen heeft een van de sterkste economieën van de westerse wereld. De drijvende kracht is de olie-industrie.

De winning van olie voor de Noorse kust maakt een periode van ongekende bloei door. Het gevolg is wel dat de huizenprijzen hard stijgen. Het IMF er dit najaar voor dat de prijzen in Noorwegen 40 procent te hoog zijn.