VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 november 2013

BAM ziet nog geen licht aan eind van de tunnel

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Geen nieuwe grote tegenvallers bij bouwbedrijf Bam, maar opbeurend klinkt het allemaal niet. De woningmarkt zou stabiliseren, maar daar merkt het bedrijf uit Bunnink nog niets van.

Na de forse winstwaarschuwing bij de halfjaarcijfers, waarbij Bam verliezen blootlegde op een vijftal internationale projecten, geeft het derde kwartaalbericht een stabiel maar tegelijkertijd somber beeld.

De marktomstandigheden in Nederland zijn in de loop van het jaar alleen maar verder verslechterd met door zware concurrentie ook druk op prijs en volumes.

Het grootste bouwbedrijf van Nederland kon niet anders dan de capaciteit (500 fte's) verder terugbrengen.

In het vierde kwartaal zal daarvoor zoals eerder aangekondigd een herstructureringslast van 25 miljoen euro voor worden genomen.

In de verslagperiode zijn gelukkig geen nieuwe verliezen op internationale projecten naar boven gekomen. Bam werkt er intussen hard aan de controle hierover te verbeteren.

Resultaten onder druk
De cijfers van Bam over het derde kwartaal liggen min of meer in lijn met de marktverwachting. Een operationeel resultaat van 23,6 miljoen euro op een omzet van 5 miljard euro geeft echter een wel heel magere marge van 0,5 procent.

Voor de sector Bouw en techniek is het derde kwartaal wel iets beter verlopen, maar de verliezen zijn nog niet weggewerkt. Bam lijdt hier duidelijk onder de zwakke Nederlandse markt.

Het infrabedrijf kende wel een goed kwartaal, maar dat is ook vooral seizoensmatig en volledig aan buitenlandse projecten toe te schrijven.

Over het algemeen gaat het in de infra-markt evenmin goed. Overheden snijden flink in hun budgetten.
Het vastgoedbedrijf van Bam heeft de verliezen verder zien oplopen, tot 16,4 miljoen euro over de eerste negen maanden.

Bam schrijft deze diep rode cijfers toe aan de Nederlandse woningmarkt en op enkele kantoorpanden in het Verenigd Koninkrijk.

Bam verkocht over deze periode 910 woningen tegen nog 1.592 in dezelfde periode van 2012. Dat is een daling van 43 procent. In het derde kwartaal bedroef de afname 13 procent.

Het concern zegt dat er inderdaad tekenen van stabilisatie zijn op de Nederlandse woningbouwmarkt, maar dat dit in de resultaten nog niet zichtbaar is.

Rest van het jaar
Bam herhaalt de winstprognose voor geheel 2013 conform het winstalarm drie maanden geleden.

Dat betekent dat het resultaat vóór belasting en bijzondere waardeverminderingen aanzienlijk (30-45 procent) lager zal uitkomen dan de 107,1 miljoen euro over 2012.

Voor volgend jaar en waarschijnlijk ook voor 2015 blijft het beeld somber. De vier overgebleven internationale probleemprojecten, één heeft Bam gesetteld, mogen dan onder controle zijn, de winstgevendheid zal uiterst beperkt blijken.

Bam-topman Nico de Vries streeft voor 2015 naar een winstmarge van 3 procent, maar dat lijkt nu wel erg ambitieus.
Dividend zal dit jaar een lastig verhaal worden. De kasstroom staat namelijk onder druk. Bam blijft namelijk zitten met al het vastgoed en het verkrijgen van voorfinanciering op nieuwe projecten wordt steeds moeilijker.

Beleggers hebben weinig om zich aan vast te klampen. Toch is het aandeel goed hersteld van de winstwaarschuwing. De markt speelt in op een economisch herstel, maar aan Bam zelf gaat dit vooralsnog voorbij.
MEER BAM:

22 augustus 2013

16 mei 2013

7 maart 2013

16 januari 2013

15 november 2012

6 oktober 2012

23 augustus 2012
 
16 augustus 2012

10 mei 2012

8 maart 2012


Gerelateerde artikelen

BAM maakt beloftes aan beleggers niet waar
BAM wil een dividendaandeel worden
BAM blijft kwetsbaar
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
26-08-2016

Het IMF, de Wereldbank, economen, ze roepen allemaal al jaren om meer overh…

Lees verder

heijmans BAM

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}