VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Speculatie over verdere actie ECB neemt toe

Een aantal marktpartijen speculeert inmiddels openlijk over nieuwe kunstgrepen van de ECB om de Europese economie aan de praat te krijgen. Aanleiding: lage verwachtingen over herstel in 2014.

Het is de Britse vermogensbeheerder Standard Life Investments die de koe de bel ombindt. Volgens Strandard Life id de Europese Centrale Bank nog altijd te optimistisch over een economisch herstel in 2014.

De renteverlaging door de ECB begin deze maand zou daarom best eens een vervolg kunnen krijgen.  De vermogensbeheerder, een van de weinige partijen die de begin november voorspelde, benadrukt dat het magere economisch herstel vooral exportgedreven is.

"Het eurogebied drijft op export, terwijl de handel binnen de eurozone stilvalt. Daarbij is het vooral Duitsland die de Europese kar trekt."

Een nieuwe renteverlaging is dus mogelijk de vermogensbeheerder; en ook onconventionele maatregelen zijn een optie, zoals een nieuwe lange termijn herfinancieringsoperatie (LTRO) aan banken.

Meer smaken
Standard Life Investments staat niet alleen. In de media wordt steeds luider gespeculeerd op nieuwe stappen van de ECB. Hieronder ook een negatieve depositorente, het tarief waartegen banken geld stallen bij de ECB.

Recente macro-cijfers als de inkoopmanagersindex en het consumentenvertrouwen vallen inderdaad tegen. Verder ontpopt Frankrijk zich tot een probleemgeval van grote omvang.

Onconventionele maatregelen
ECB-president Mario Draghi heeft een negatieve depositorente nooit helemaal uitgesloten. Bij de laatste rentevergadering benadrukte Draghi dat zijn gereedschapskist nog niet leeg was.

Zo zouden nieuwe renteverlagingen best in kleinere stappen kunnen plaatsvinden dan de gebruikelijke 25 basispunten. Bij het huidige tarief van 0,25 procent ligt dat natuurlijk ook voor de hand.

Bij een negatieve depositorente moeten banken geld toeleggen om overtollige liquiditeiten bij de ECB te stallen. De centrale bank hoopt dat dit ontmoedigend werkt en banken het geld gaan gebruiken voor kredietverlening. Ook kwantitatiever verruiming, het opkopen van schuldtitels, behoort nog altijd tot de mogelijkheden.

Hier is echter nog veel onduidelijkheid over. De ECB zal hiermee liever wachten tot er een uitspraak is gedaan door het Hof van Karlruhe over de wetmatigheid hiervan.

Goede kans dat de ECB niet onvoorwaardelijk te werk zal gaan en landen dan wel private partijen waar de schuldtitels van worden gekocht voorwaarden zal opleggen.

De ECB heeft al twee jaar geen schulden opgekocht en deze altijd nog gesteriliseerd. Dat wil zeggen gecompenseerd door ergens anders verkrappende maatregelen door te voeren.

Ook een nieuwe LTRO zal waarschijnlijk gepaard gaan met de eis dat het geld gebruikt moet worden om leningen te verstrekken aan het bedrijfsleven.

Effectiviteit discutabel
Het blijft sterk de vraag of een negatieve depositiorente het gewenste stimuleringseffect sorteert. Veel marktpartijen zijn juist bezig schulden af te bouwen, ‘deleveraging'. Bovendien is de kredietvraag eenvoudigweg beperkt. Recente cijfers over de Europese kredietverlening vielen tegen.

Voor de ECB is het wel van groot belang dat banken de kredietverlening aan het MKB en perifere landen opvoeren. Een effectief middel hebben Draghi en de zijnen daar nog niet voor gevonden.

Als een negatieve depositorente de kredietverlening niet op gang brengt dan tast het alleen maar de winstgevendheid van het bankwezen aan.

Inflatie
Belangrijkste graadmeter voor Draghi om verder te graaien in zijn gereedschapskist zal de ontwikkeling van de inflatie in het eurogebied zijn.

De daling van de inflatie tot slechts 0,7 procent in oktober was waarschijnlijk de belangrijkste reden voor de ECB begin deze maand de rente te verlagen.

Een verdere daling van de inflatie of aanwijzingen van een langdurige lage geldontwaarding zal de ECB in beweging brengen.