VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Top Fugro trekt de teugels aan

Fugro heeft zich de onrust onder beleggers aangetrokken. De komst van een nieuwe financieel topman vormt het startschot voor betere interne controle op dochterondernemingen.

Fugro is nu nog te decentraal georganiseerd waardoor de beheersing van het bedrijf niet meer geborgd is.

Dat was de boodschap van president-commissaris Harrie Noy (oud-topman Arcadis) tegen beleggers tijdens een aandeelhoudersvergadering.

De bijeenkomst was georganiseerd om Paul Verhagen als nieuwe financiële directeur (cfo) te presenteren.

"Einde van latijn"
"De huidige financiële organisatie kan Fugro niet meer ondersteunen in zijn strategische doelen", aldus Noy.

De groei die de wereldwijd opererende bodemonderzoeker nastreeft, is volgens de in mei dit jaar aangetreden commissaris niet meer behapbaar als Fugro zou vasthouden aan haar decentrale manier van werken.

Werkmaatschappijen sturen tot nu toe hun cijfers rechtstreeks aan voormalig cfo André Jonkman, zonder tussenkomst van eigen divisiehoofden of controllers.

Fugro is een kralenrijger bij uitstek. Tientallen kleinere bedrijven werden in de loop der jaren overgenomen, maar die mochten betrekkelijk autonoom opereren zonder veel sturing en controle vanuit het hoofdkantoor in Leidschendam.

"Wij zijn nu aan het eind van ons latijn met de financiële organisatie", zei Noy. "Er zijn grenzen aan wat centraal gecontroleerd kan worden."

Splitsing in vier regio's
De eerste ingrepen zijn een verdeling van de dochtermaatschappijen in vier regio's die ieder een eigen divisiedirecteur en controleafdeling zullen krijgen.

De vele nu nog te veel op eigen houtje werkende werkmaatschappijen, meer dan tweehonderd in zestig landen, zullen dan voor de dagelijkse gang van zaken sowieso rapporteren aan hun eigen directie.

Maar volgens bestuursvoorzitter Paul van Riel zal "een duidelijke stippellijn lopen naar de financieel directeur op concernniveau".

Bezorgd
Bezorgde beleggers trokken eerder al een parallel met technisch dienstverlener annex overnamemachine Imtech. Ook daar kregen nieuwe loten aan de stam veel zelfstandigheid.

Maar iedere vergelijking met Imtech dat door fraude en een financiële janboel via een grote aandelenemissie op de been moest worden gehouden, gaat volgens Noy mank. "Bij ons is geen sprake van fraude en we hebben een normale bedrijfscultuur", zei hij.

Fugro kwam het afgelopen jaar naar eigen zeggen "in een midlifecrisis" terecht. In kort tijdsbestek vertrok de topman, beschuldigde een klokkenluider het bedrijf van winstmanipulatie en stapte commissaris Frans Cremers (ook toezichthouder bij SBM Offshore, Vopak, Schiphol en NS) op.

Cremers vond dat Fugro vanwege de groei van het bedrijf sneller de financiële afdeling op volle kracht moest brengen. De grip op de regionaal autonoom opererende dochters moest volgens hem sneller vergroot worden. Zijn wens lijkt nu alsnog te worden vervuld.

Buitenstaander
De 47-jarige Verhagen komt over van Philips, waar hij laatstelijk de cfo was van de licht-divisie, goed voor een derde van de concernomzet.

Met zijn komst breekt de bodemonderzoeker bewust met de traditie om zelf opgeleide mensen in het bestuur te parachuteren. "Om een frisse blik te krijgen", aldus Noy.




Gerelateerde artikelen