VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 november 2013

Top Fugro trekt de teugels aan

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Fugro heeft zich de onrust onder beleggers aangetrokken. De komst van een nieuwe financieel topman vormt het startschot voor betere interne controle op dochterondernemingen.

Fugro is nu nog te decentraal georganiseerd waardoor de beheersing van het bedrijf niet meer geborgd is.

Dat was de boodschap van president-commissaris Harrie Noy (oud-topman Arcadis) tegen beleggers tijdens een aandeelhoudersvergadering.

De bijeenkomst was georganiseerd om Paul Verhagen als nieuwe financiële directeur (cfo) te presenteren.

"Einde van latijn"
"De huidige financiële organisatie kan Fugro niet meer ondersteunen in zijn strategische doelen", aldus Noy.

De groei die de wereldwijd opererende bodemonderzoeker nastreeft, is volgens de in mei dit jaar aangetreden commissaris niet meer behapbaar als Fugro zou vasthouden aan haar decentrale manier van werken.

Werkmaatschappijen sturen tot nu toe hun cijfers rechtstreeks aan voormalig cfo André Jonkman, zonder tussenkomst van eigen divisiehoofden of controllers.

Fugro is een kralenrijger bij uitstek. Tientallen kleinere bedrijven werden in de loop der jaren overgenomen, maar die mochten betrekkelijk autonoom opereren zonder veel sturing en controle vanuit het hoofdkantoor in Leidschendam.

"Wij zijn nu aan het eind van ons latijn met de financiële organisatie", zei Noy. "Er zijn grenzen aan wat centraal gecontroleerd kan worden."

Splitsing in vier regio's
De eerste ingrepen zijn een verdeling van de dochtermaatschappijen in vier regio's die ieder een eigen divisiedirecteur en controleafdeling zullen krijgen.

De vele nu nog te veel op eigen houtje werkende werkmaatschappijen, meer dan tweehonderd in zestig landen, zullen dan voor de dagelijkse gang van zaken sowieso rapporteren aan hun eigen directie.

Maar volgens bestuursvoorzitter Paul van Riel zal "een duidelijke stippellijn lopen naar de financieel directeur op concernniveau".

Bezorgd
Bezorgde beleggers trokken eerder al een parallel met technisch dienstverlener annex overnamemachine Imtech. Ook daar kregen nieuwe loten aan de stam veel zelfstandigheid.

Maar iedere vergelijking met Imtech dat door fraude en een financiële janboel via een grote aandelenemissie op de been moest worden gehouden, gaat volgens Noy mank. "Bij ons is geen sprake van fraude en we hebben een normale bedrijfscultuur", zei hij.

Fugro kwam het afgelopen jaar naar eigen zeggen "in een midlifecrisis" terecht. In kort tijdsbestek vertrok de topman, beschuldigde een klokkenluider het bedrijf van winstmanipulatie en stapte commissaris Frans Cremers (ook toezichthouder bij SBM Offshore, Vopak, Schiphol en NS) op.

Cremers vond dat Fugro vanwege de groei van het bedrijf sneller de financiële afdeling op volle kracht moest brengen. De grip op de regionaal autonoom opererende dochters moest volgens hem sneller vergroot worden. Zijn wens lijkt nu alsnog te worden vervuld.

Buitenstaander
De 47-jarige Verhagen komt over van Philips, waar hij laatstelijk de cfo was van de licht-divisie, goed voor een derde van de concernomzet.

Met zijn komst breekt de bodemonderzoeker bewust met de traditie om zelf opgeleide mensen in het bestuur te parachuteren. "Om een frisse blik te krijgen", aldus Noy.


Gerelateerde artikelen

Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen
Fugro maakt werk van verkoop niet-kernactiviteiten

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}