VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 december 2013

Rendementen vastgoedfondsen laag, buitenlandse beleggers stappen in

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Nederlandse vastgoedfondsen hebben het zwaar. Door de slechte markt zijn de rendementen laag en halen beleggers kapitaal weg. Het goede nieuws is dat Nederlands beursgenoteerd vastgoed kan rekenen op aandacht van grote buitenlandse investeerders.

De Nederlandsche Bank , beursgenoteerd en niet-beursgenoteerd, zich in de eerste drie kwartaal van dit jaar hebben ontwikkeld.

In totaal hebben beleggers 88,1 miljard euro toevertrouwd aan dezefondsen.Volgens DNB is in negen maanden een rendement van 1,9 procent geboekt. In 2012 was dat nog 6,2 procent.

Het verschil is te verklaren door waardedaling van de bezittingen. Deze bedroeg dit jaar 0,8 procent, terwijl in 2012 sprake was van een waardestijging.

DNB constateert verder dat voor 0,8 miljard euro aan belegd vermogen uit deze beleggingscategorie is gestroomd.

Ook goed nieuws
Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws lijkt te zijn dat verschillende buitenlandse investeerders belangen hebben opgebouwd in Nederlandse beursgenoteerd vastgoed. Daar spreekt een zekere blijk van vertrouwen in de sector uit.

In het register van de AFM duiken drie namen op bij meerdere beursgenoteerde vastgoedfondsen. Het gaat om Cohen & Steers, CBRE Clarion en BlackRock.

 BUITENLANDSE INVESTEERDERS IN NEDERLANDSE VASTGOEDFONDSEN
 -/-Cohen & Steers
CBRE Clarion
BlackRock
NSI
 12,32  5,94  1,09
Corio 2,99 -  5,96
ECP 4,87 5,03 3,16
VastNed - -  3,02
Wereldhave --
 3,21
 Belangen in vijf beursgenoteerde vastgoedfondsen

Cohen & Steers
Het Amerikaanse Cohen & Steers was een van de deelnemers aan een . Eerder stapte het fonds al in Corio en ECP.

Cohen & Steers is ervan overtuigd dat de vastgoedmarkt wereldwijd kansen biedt, vooral dankzij het soepele beleid van centrale banken dat de economische groei zou ondersteunen.

In Europa ziet Cohen & Steers op A-locaties en in fondsen waarvan het aandeel ver onder de intrinsieke waarde staat.

Met de investering in NSI zat Cohen & Steers op dat punt goed. Het kreeg een korting van meer dan 50 procent op de intrinsieke waarde.

CBRE Clarion
Net als Cohen & Steers nam CBRE Clarion deel aan de emissie van NSI. Het fonds denkt dat het ergste in Europa achter de rug is en de slechte economie inmiddels is ingeprijsd in de vastgoedwaarderingen.

Daarnaast ziet CBRE , een beweging waaraan het zelf ook deelneemt.

BlackRock
BlackRock staat te boek als de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Veel Nederlandse pensioenfondsen zijn klant en BlackRock is een grote investeerder in het Nederlandse bedrijfsleven.

liet BlackRock begin deze week weten dat beleggers zich zouden moeten richten op beleggingen in infrastructuur en vastgoed nu de Amerikaanse aandelenbeurzen recordniveaus hebben bereikt. Europa biedt daarnaast de beste kansen.

BlackRock zelf is het afgelopen jaar al vooruitgelopen op deze ontwikkelingen. Het zit in bijna alle Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}