VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPMG moet na schikking ook beleggers Ballast Nedam compenseren

Accountantsorganisatie KPMG schikt voor zeven miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM). Die schikking kan het pad effenen voor een compensatie richting beleggers.

KPMG heeft een schikking van zeven miljoen euro met het Openbaar Ministerie getroffen voor haar rol in een smeergeldaffaire bij Ballast Nedam in de periode 2000 tot 2003.

De affaire vindt zijn oorsprong rond de millenniumwisseling en krijgt nu een voorlopige apotheose. Het is een voor Nederlandse begrippen unieke schikking tussen accountant en Justitie.

Smeergeld

De verantwoordelijke KPMG-accountants hebben volgens Justitie meegewerkt aan omkopingspraktijken van overheidsfunctionarissen in Saoedi-Arabië.

In ruil voor honderden miljoenen euro's aan steekpenningen kreeg Ballast Nedam bouwopdrachten.

Het bouwbedrijf reageerde vorige week . Daarin schrijft het onder andere dat ‘het Ballast Nedam niet vrij staat' aan te geven welke extra winst is behaald als gevolg van smeergeldbetalingen.

Ballast Nedam-topman Theo Bruijninckx kocht vervolging door Justitie eind 2012 af.

Ontneming
De helft van het nu door KPMG betaalde schikkingsbedrag om strafvervolging af te kopen is een boete, de andere 3,5 miljoen euro een ‘ontneming'.

Die laatste term geeft extra gewicht aan de zaak. Ontnemen betekent in juridische zin het terugnemen van - in dit geval - bedragen die met criminele activiteiten zijn verdiend.

‘De doelstelling van een ontnemingsmaatregel is om de veroordeelde vermogensrechtelijk terug te plaatsen in de positie die hij/zij vermogensrechtelijk had voor het plegen van het strafbare feit', .

KPMG heeft die 3,5 miljoen euro destijds onterecht geïnd voor de boekencontrole en stort die som nu in de kas van het OM.

Maar Ballast Nedam aandeelhouders zijn in het verleden gedupeerd. Allereerst omdat het accountantswerk niet deugde. Daarbij komt dat het bouwbedrijf KPMG wel gewoon betaalde. Een kostenpost die rechtstreeks ten laste kwam van het nettoresultaat van Ballast Nedam.

Terugstorten
De deal tussen KPMG en Justitie geeft aan dat de boekencontrole bij Ballast Nedam ondeugdelijk is geweest en de jaarrekeningen een onjuiste voorstelling van zaken gaven.

Beleggersvereniging VEB deed eerder deze maand een schriftelijk verzoek aan KPMG tot het terugbetalen van onterecht ontvangen auditfees.

Die oproep vindt steun in de schikking die nu met het OM is gesloten. KPMG liet twee weken geleden weten eerst het onderzoek van het OM te zullen afwachten alvorens inhoudelijk te reageren.

Schaduwadministratie
Als initiatiefnemer van de smeergeldbetalingen is Ballast Nedam de hoofdschuldige, KPMG bondgenoot.

De accountant was daar jarenlang verantwoordelijk voor de jaarrekeningcontrole, maar heeft het bouwbedrijf in de periode 2000 tot 2003 geholpen bij het verdoezelen van smeergeldbetalingen aan overheidsfunctionarissen in Saoedi-Arabië.

Een schaduwadministratie die KPMG hielp opzetten moest deze steekpenningen uit het zicht houden.

"KPMG deed de accountantscontrole op dat deel bewust niet of nauwelijks waardoor de werkelijke bestemming [van de gelden, red.] verborgen bleef", aldus een woordvoerster van het OM tegen zakenzender RTLZ.

Actief assisteren bij witwassen en valsheid in geschrifte, zegt Justitie.

Enkele weken geleden meldde De Telegraaf dat het eind november 2013 gestarte onderzoek van het OM zich richtte op het gebruik van valse contracten, schuilnamen, geheime betalingen via Zwitserland en het opzetten van een eigen administratie om de smeergeldbetalingen te kunnen registreren.

Tik
De publieke boetedoening van KPMG is een gevoelige tik voor het kantoor.

In een interne KPMG-mail schrijft het KPMG-bestuur: ‘met deze schikking zetten we een punt achter een uiterst ongelukkige zaak uit ons verleden, die ons als KPMG in het hart raakt'.

Eerder dit jaar kwam het kantoor in de publiciteit doordat het ook de boeken controleert het door fraude midscheeps geraakte Imtech, het genationaliseerde SNS Reaal en woningcorporatie Vestia.

KPMG hoorde zo'n tien jaar geleden intern voor het eerst van deze kwestie, maar deelde de kwestie tot vorig jaar niet met de buitenwereld, waaronder toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

MEER BALLAST NEDAM:

6 december 2013

25 oktober 2013



Gerelateerde artikelen