VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldbank en IMF maken draai in hun prognoses voor wereldeconomie

De Wereldbank en het IMF zijn een stuk positiever over de groeivooruitzichten van de wereldeconomie dan een half jaar geleden. Europa en de VS zorgen voor de positieve ommekeer.

Dat had de beurs even nodig, een positieve kijk op de ontwikkeling van de wereldeconomie. Waar het IMF eerder deze maand al liet weten te zinspelen op een hogere groeiraming, komt nu de met positieve berichten

Omhoog
De in Washington gevestigde Wereldbank verhoogt de groeiraming voor de wereldeconomie voor dit jaar van 3,0 procent naar 3,2 procent. Een beduidend sterk herstel ten opzichte van de 2,4 procent over 2013.

Opvallend is dat de Wereldbank afgelopen zomer en het IMF in oktober nog juist negatiever waren geworden over de wereldeconomie.

Een dieper dan voorziene recessie in Europa en afnemende groei in opkomende markten , mede ingegeven door de aangekondigde Fed-tapering, lagen daar aan ten grondslag.

Tekenen van herstel

Na vijf jaar crisis durft de Wereldbank over de eerste tekenen van herstel te spreken. Dit herstel wordt opmerkelijk genoeg aangejaagd door de rijkere landen.

De groei in opkomende landen vertraagt waarschijnlijk iets, van 5,6 procent naar 5,3 procent, maar wordt gestut door hogere exporten door het herstel in het Westen.

De negatieve effecten van het krappere monetaire beleid van de Fed op met name de opkomende landen wordt zo als het er nu naar uitziet opgevangen door een sterker herstel van de rijke landen. De laatste jaren was dit beeld toch contra.

Voor de rijke landen wordt voor dit jaar een groei van 2,2 procent voorzien. Eerder lag de verwachting op 2 procent groei. 2013 zal een groei van 1,3 procent hebben opgeleverd. Het zijn vooral de afnemende bezuinigingen die de groei stimuleren.

De Wereldbank benadrukt dat het eurogebied weliswaar uit de recessie is, maar dat in meerdere lidstaten het inkomen per hoofd onder druk staat.

Opkomende markten vertragen
Opkomende landen zullen dit jaar gemiddeld 5,3 procent groeien, wat minder dan de eerder voorziene 5,6 procent.
China zal met een vlakke groei van 7,7 procent daar weer een belangrijke bijdrage aan leveren. Voor 2015 en 2016 gaat de Wereldbank voor China uit van een groei van 7,5 procent.

Voorbehouden
De Wereldbank maakt bij de nu opwaartse herziening wel een voorbehoud voor de effecten van de langzaam terugtrekkende Fed en de genoemde hervormingen in China.

Tegelijkertijd vormen deze ontwikkelingen ook een kans voor een duurzamer herstel van de wereldeconomie.
Door de hervormingen zal de Chinese groei lager zijn, maar meer consumptie-gedreven en daardoor houdbaarder.

De Wereldbank pleit wel voor een ordelijke terugtrekking van de Fed. Als de rente te snel stijgt dan kunnen de kapitaalstromen naar opkomende landen voor meerdere maanden met wel de helft dalen, zo voorspelt de bank.

Vooral de zwakkere landen zullen dan geraakt worden. Al langere tijd hameren de Wereldbank en het IMF erop dat opkomende landen in hoger tempo moeten hervormen om minder kwetsbaar te worden van het Westen.

Het ruime monetaire beleid in het Westen heeft er voor gezorgd dat er bij opkomende landen weinig hervormingsdruk bestond. Nu zullen zij er in versneld temp werk van moeten maken.