VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro blijft ook voor 2014 aan de voorzichtige kant

Al meerdere jaren is het vechten voor voedingsmiddelenbedrijf Sligro. En ook voor dit jaar wordt nauwelijks herstel voorzien. Aandeelhouders hebben echter nog weinig reden tot klagen.

Familiebedrijf Sligro, actief in de groothandel en supermarkten, presteert tegen de achtergrond van zwakke consumentenbestedingen zeker niet slecht.

Intussen werkt het hard zijn marktpositie te versterken om flink te profiteren als de Nederlandse consument meer bereid is de portemonnee te trekken.

Dit jaar deed het concern al twee kleine overnames ter versterking van de groothandelstak, nadat het in november 2012 met Van Oers een wat grotere vis aan de haak had geslagen.

Van zicht op marktherstel is volgens Sligro nog allerminst sprake, de voorzichtige tekenen van economisch herstel en aantrekkend consumentenvertrouwen ten spijt.

Beperkte winstdaling
Over het afgelopen jaar wist Sligro het de winstdaling beperkt te houden tot 0,9 procent tot 68 miljoen euro. Bedacht zij hierbij dat over 2012 sprake was van een winstdaling van 11 procent.

Daar is dus niets van goedgemaakt, al benadrukt het bedrijf uit Veghel benadrukt dat zonder extra pensioenlasten (4 miljoen euro) er wel sprake was van winstgroei.

De gerealiseerde jaarwinst valt beleggers wat tegen, vooral omdat over de eerste jaarhelft nog sprake was van een kleine winststijging. In de tweede helft van vorig jaar hebben de resultaten dus zwaarder onder druk gestaan.

Twee takken van sport
Foodservice, de belevering van horeca, tankstations, ziekenhuizen en dergelijke, kan inmiddels bogen op een marktaandeel van rond de 22 procent.

De omstandigheden zijn hier zwaar, al wist Sligro hier wederom op autonome wijze marktaandeel te winnen. Het bedrijfsresultaat zakte bij Foodservice met 4 miljoen euro tot 81 miljoen euro. De operationele marge daalde daardoor van 5,3 procent naar 4,9 procent.

Fooddetail, oftewel de EMTÉ supermarkten, wisten met name door kostenbesparingen het bedrijfsresultaat te verdubbelen tot 8 miljoen euro. De operationele marge van 0,9 procent is echter nog altijd bedroevend laag.

Huis op orde
De markt mag dan moeilijke zijn, de familie Slippens hebben het huis wel degelijk goed op orde.

Het afgelopen jaar steeg de vrije kasstroom met een mooie 5,2 procent tot boven de 100 miljoen euro. Sligro heeft dat aangegrepen en de netto rentedragende schuld te halveren tot 38 miljoen euro.

Het bedrijf heeft dan ook alle mogelijkheden weer een goed dividend uit te keren en wel net als vorig jaar 1,05 euro per aandeel.

Als percentage van de winst per aandeel van 1,55 euro is dat een pay-out van 68 procent. Sligro stelt nu al een interim-dividend van 40 cent in oktober 2014 voor.

Fraai rendement
Aandeelhouders hebben het afgelopen jaar geen last gehad van de terughoudende consument die Sligro teistert.
Over 2013 is het aandeel een kleine 30 procent meer waard geworden en inclusief dividend spreken we toch over een totaalrendement van circa 34 procent.

Sligro heeft bewezen goed om te kunnen gaan met moeilijke marktomstandigheden en zal naar verwachting sterk profiteren bij herstel.

Voorlopig blijft het nog wachten daarop net als op de echt grote (internationale) overnames die Sligro wil plegen.
De aandeelhouder is al weer een worst voorgehouden met het interim-dividend in oktober.




Gerelateerde artikelen