VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM verliest de regie rond berichtgeving smeergeldaffaire

Ondanks sterke jaarresultaten ligt het aandeel SBM Offshore op de pijnbank. Dat heeft te maken met matige verwachtingen en uitblijven van dividend, maar vooral met de onzekerheid rond eerdere smeergeldaffaires.

Het moet Bruno Chabas af en toe zwaar te moede zijn.

De SBM-topman heeft sinds zijn aantreden een aantal ellendige dossiers opgelost, voornamelijk rond projecten die op een ramp uitliepen.

Voor zover bekend was er nog een groot probleemdossier dat beleggers zorgelijke maakte over de toekomst.
En dat dossier, mogelijke omkoopaffaires tussen 2005 en 2011, begint het bedrijf steeds meer parten te spelen.

Donderdag lekte via uit dat een voormalige medewerker van SBM Offshore informatie over omkooppraktijken naar buiten had gebracht via Wikipedia.

Er zou volgens de voormalige medewerker voor zo'n 250 mln dollar aan smeergeld zijn betaald. Dat is veel meer dan waar rekening mee werd gehouden door analisten. Bovendien zouden ex-bestuurders geweten hebben van de fraude.

Gerechtelijke instanties in Nederland en de VS, die de zaak onderzoeken, zullen in een uiteindelijke boete rekening houden met schaalgrootte van de fraude.

SBM liet in een reactie weten dat het betreffende document "een beperkte, uit de context getrokken en maar in zekere mate feitelijk correct, en verouderd is". Beleggers moeten het document dan ook als "niet representatief" beschouwen.

valt op hoe slecht SBM in de communicatie is met zijn beleggers. Opnieuw volgt een summiere, weinig vertrouwen wekkende reactie van het bedrijf op negatieve ontwikkelingen.

Communicatie is al langer een zwak punt bij het maritiem concern, maar door de laatste ontwikkelingen is het de regie over een pijnlijk dossier goeddeels kwijt, waardoor het toch al wankele vertrouwen van beleggers verder daalt.

Voor de analisten van ING en Rabobank is de gelekte informatie in ieder geval genoeg om SBM van de favorietenlijst te halen. Net als de collega's van KBC en Theodoor Gillissen hadden zij het aandeel getipt voor 2014.

Aanleiding voor die eensgezindheid: het feit dat een aantal probleemdossiers zijn afgesloten, de lage waardering van het concern en de groeikansen.

Grote oliebedrijven worden steeds afhankelijker van bedrijven als SBM Offshore om olie uit diepwatergebieden op te pompen en te distribueren.

Jaarcijfers sterk
De jaarcijfers die SBM donderdag publiceerde waren in ieder geval sterk. De omzet ten opzichte van 2012 groeit met maar liefst 32 procent tot 4,8 miljard dollar. Dat is zelfs meer omzet dan de halverwege december opgeschroefde verwachting van 4,6 miljard euro (was 4,3 miljard euro).

Onderaan de streep bleef er een onderliggende bedrijfswinst van 735 miljoen euro over in 2013, een stijging van 37 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook is er voldoende werk te doen in de komende jaren: het orderboek zit met 23 miljard dollar ramvol (+ 36 procent groei op jaarbasis).

Keerzijde
Tegenover die mooie cijfers stonden de schrale verwachtingen van SBM. Gegeven het enorme orderboek valt de outlook die SBM Offshore geeft wat tegen. Na de vette groei in 2013 verwacht het concern dat de (directional) omzet in 2014 gelijk zal blijven aan vorig jaar.

Hoe is de conservatieve outlook te rijmen met het volle orderboek? Marktvolgers redeneren dat veel van de projecten in het orderboek pas ver in de toekomst voor omzet zullen zorgen. Zo is de gemiddelde duur van de huurportefeuille 14,5 jaar.

Ook zal het beleggers teleurstellen dat de maritiem dienstverlener geen outlook geeft ten aanzien van de winstgevendheid. Een orderboek kan nog zo vol zitten, maar als de marges tegenvallen zal dat resulteren in een matige winst.

Geen dividend
En dan is er nog het uitblijvende dividend. Beleggers ontvangen door eerdere probleemdossiers al sinds 2012 geen dividend meer. Gezien de succesvolle wedergeboorte van SBM Offshore hielden zij stiekem rekening met een verandering in dat beleid.

Donderdag maakt SBM Offshore een einde aan die droom. De maritiem dienstverlener keert geen dividend uit over boekjaar 2013 vanwege de "verliezen over 2011 en 2012 en de noodzaak om de balans te versterken".

Snel duidelijkheid
Veel wordt nu overschaduwd door de omkoopaffaire. Het valt te hopen dat gerechtelijke instanties snel bekend maken welke sancties SBM krijgt opgelegd.

Dat zal geld gaan kosten, maar zorgt in ieder geval voor duidelijkheid. SBM heeft bewezen daartoe niet in staat te zijn. 




Gerelateerde artikelen