VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 februari 2014

Heineken heeft betere hoop voor 2014

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Heineken verwacht een zonniger jaar dan 2013 was. Na de winstwaarschuwing afgelopen oktober omarmen beleggers de Amsterdamse brouwerij weer.

Het blijkt terecht.

Het concern heeft over 2013 een autonome winstdaling van een paar procent moeten slikken.

Geholpen door een geleidelijk herstel van de wereldeconomie, het lopende efficiency programma en investeringen in innovatie en marketing, rekent de Amsterdamse bierbrouwer voor dit jaar op een hogere winst en terugkeer naar autonome groei.

Bij alle onrust rondom opkomende landen, verwacht Heineken toch vooral in dit soort landen de groei te behalen.

Opvallend hierbij is dat de biergigant voor Europa rekent op een teruglopende bierconsumptie. Accijnsverhogingen in met name Frankrijk spelen hier een rol.

Ondanks de winstdaling stabiliseert Heineken het dividend op 89 eurocent per aandeel. Dat impliceert een slotdividend van 53 cent. Hoewel sommigen hoger hadden ingezet mag dit toch ook als een teken van vertrouwen worden gezien.

Negatieve valuta-effecten
Na een negatief valuta-effect van circa 20 miljoen euro, 1,2 procent van de nettowinst, dienen beleggers met name voor dit jaar rekening te houden met negatieve valuta-effecten door zwakke munten van opkomende landen.

Van al het door Heineken gebrouwde bier wordt inmiddels ruim de helft gedronken in opkomende markten.
Heineken schat het negatieve valuta-effect op 75 miljoen euro van de nettowinst vóór bijzondere posten en amortisatie (beia), een kleine 5 procent. Andere multinationals als DSM lieten soortgelijke geluiden horen.

Moeilijk 2013
Heineken rapporteert over 2013 een nettowinst (beia) van 1,585 miljard euro, wat 4,6 procent lager ligt dan over 2012.

Autonoom, gecorrigeerd voor valuta-effecten bedraagt de winstdaling 2 procent, wat in lijn is met de neerwaartse bijstelling van een vlak autonome resultaatontwikkeling tot een laag ééncijferige daling.

Na een al matig verlopen eerste jaarhelft, waarin de autonome nettowinst (beia) ondanks kostenbesparingen vlak bleef, waren het naast valuta-effecten vooral de markten in Centraal- en Oost-Europa die pijn gingen doen en Heineken in oktober tot een winstwaarschuwing noopte.

Heineken zet in deze regio ruim een kwart van zijn bier afzet. Ook de groei in ander opkomende landen vertraagde wat, maar vormen volgens topman Jean-François van Boxmeer niettemin de basis voor de toekomst en dus ook voor dit jaar.


In de loop van de tweede jaarhelft trad enig herstel in bijvoorbeeld in Afrika en het Midden-Oosten en Mexico. Dit herstel neemt Heineken mee in 2014.

Ook Azië en dan met name bij de eind 2012 geacquireerde Asia Pacific Breweries (ABP), die op pro forma basis op eigen kracht de operationele winst met een fraaie 14 procent opvoerde.

Door de consolidatie van het bovengemiddeld winstgevend ABP steeg de operationele marge van de groep met 20 basispunten tot 15,0 procent.

Kostenbesparingen en balans

Heineken werd vorig jaar geholpen door 300 miljoen euro aan kostenbesparingen. Daar dient dit jaar nog eens 325 miljoen euro bij te komen.

De brouwer zal ook dit jaar weer een groot deel van de kostenbesparingen gebruiken om te investeren in verdere versterking van de marktposities.

Lichte vordering werd gemaakt bij het verbeteren van de financiële positie. De verhouding nettoschuld/ebitda daalde van 2,8 naar 2,6. Heineken blijft gecommitteerd de ratio eind dit jaar onder de 2,5 terug te brengen.

Het aandeel Heineken verloor sinds eind maart vorig jaar een kwart van zijn beurswaarde, maar wint door de cijfers, de vooruitzichten en schuldbeheersing weer wat vertrouwen terug.

LEES MEER:

23 oktober 2013

26 augustus 2013

 21 augustus 2013

11 juli 2013

23 april 2013

27 maart 2013

13 februari 2013

8 februari 2013

24 oktober 2012

22 augustus 2012

15 augustus 2012Op de hoogte blijven ?


Gerelateerde artikelen

Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Heineken hoeft niet zo nodig de grootste te zijn
Heineken wint het van Carlsberg
Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}