VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer duwt het mes nog wat dieper in de organisatie

Uitgever Wolters Kluwer voelt zich genoodzaakt nieuwe besparingsacties door te voeren. Vooral in Europa moet de kostenbasis omlaag. Het blijft dweilen met de kraan open voor het concern.

De groei bij Wolters Kluwer, uitgever van professionele informatie op het gebied van wetgeving, financiën, belasting, acccoutancy, en gezondheidzorg. houdt al tijden niet over.

En ook het afgelopen jaar bleef deze (autonoom) beperkt tot 1 procent.

Daarmee heeft het door een verdere digitalisering wel de economische zwakte in Europa en de druk op geprinte uitgaven weten te compenseren, maar het is allemaal wat magertjes.

Dit jaar zal het niet veel anders zijn. Sterker, topvrouw Nancy McKinstry gaat de organisatie verder op de schop nemen om toekomstige groei veilig te stellen.

Margedruk
De kosten van de sanering - geschat op 25-30 miljoen euro - knagen aan de winstgevendheid.

Waar de uitgever het afgelopen jaar de operationele marge (ebita) met kunst en vliegwerk stabiel wist te houden op 21,5 procent, wordt voor dit jaar een marge van 20.5-21,5 procent voorzien.

De winstmarge van 21,5 procent over 2013 is aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 21,5-22,0 procent.

Bij de halfjaarcijfers zat Wolters Kluwer daar overigens nog flink onder, zodat in de tweede jaarhelft een inhaalslag is gemaakt.

Het concern kan echter nogal wat sturen met de timing van investeringen en herstructureringen.

De immer positieve McKinstry verkoopt dit aldoor mooi door te spreken over groei-initiatieven, maar het is juist de groei die te wensen over laat. Alle investeringen in digitalisering en efficiencymaatregelen ten spijt.

Jaarcijfers
Wolters Kluwer boekte over geheel 2013 een omzet van 3,57 miljard euro, 1 procent lager dan het jaar ervoor, maar in constante valuta's zou de omzet dus met 1 procent zijn gegroeid.

De gedigitaliseerde producten maken inmiddels 61 procent van de totale omzet uit en lieten een autonome groei van 5 procent zien. De geprinte uitgaven vielen autonoom met 8 procent terug.

Beste paard van stal zijn de gezondheidsuitgaven, dissonant de financiële en compliance diensten. Wolters Kluwer wordt hier geraakt door een teruglopende Amerikaanse hypothekenmarkt.

Voor het bedrijfsresultaat en de geboekte nettowinst van 467 miljoen euro geldt qua autonome groei een zelfde verhaal. Omgeslagen per aandeel is het nettoresultaat uitgekomen op 1,56 euro, gelijk aan het cijfer over 2012.

Financiële positie verbeterd
Boven verwachting is wel de vrije kasstroom van 503 miljoen euro, in constante valuta 3 procent groei. Dit komt echter hoofdzakelijk door gunstige timing van belastingafdrachten.

Mede daardoor kwam de nettoschuld 5 procent lager uit en verbeterde de verhouding nettoschuld/ebitda van 2,4 naar 2,2. Medio vorig jaar lag dit cijfer nog op 2,6 zelfs boven de eigen grens van 2,5.

Winstnemingen na forse rally
De uitgever stelt een cashdividend voor van 70 cent, een verhoging met 1cent. Op de huidige koers is dat goed voor een direct rendement van 3,4 procent.

Wolters Kluwer weet het dividend al tien jaar achtereen licht te verhogen. Dit kan het doen vanwege het defensieve karakter van het bedrijf. Driekwart van de omzet heeft een terugkerend karakter.

De winst per aandeel is echter niet vooruit te branden. Het aandeel dat in het afgelopen jaar met liefst 50 procent steeg, daalt ruim 4 procent op het jaarbericht. Bij een dergelijke matige groei is een stapje terug niet ongewoon.

IN DE VERGELIJKING:

31 juli 2013

13 juni 2013

 Effect maart 2013

8 november 2012




Gerelateerde artikelen