VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bam haalt met winsthalvering eigen prognose niet

Bam-topman Nico de Vries zou graag eens wat minder somberen. Met kwakkeljaar 2013 in gedachten zijn de verwachtingen voor het lopende jaar echter zuinigjes.

Gelukkig geen nieuwe teleurstellingen. Dat zullen beleggers vooral denken na de jaarcijfers over tegenvallend 2013, waar bij Bam onder meer de interne controle faalde.

Uiteindelijk eindigde Bam op een resultaat voor belasting van 49,8 miljoen euro. Een ruime halvering ten opzichte van de 108,8 miljoen euro een jaar eerder.

Minder dan prognose
Het resultaat ligt lager dan De Vries bij de derde kwartaalcijfers half november nog voorzag. Toen verwachtte de topman dat “het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen voor het gehele jaar 2013 aanzienlijk lager zou liggen dan het vergelijkbare resultaat in 2012”.

Op de schaal van Mock staat ‘aanzienlijk’ gelijk aan een daling van zo’n 30 tot 45 procent.  Het werd uiteindelijk ruim 54 procent.

Helemaal onder aan de streep verdiende Bam ook geld (46,2 miljoen euro), tegen een verlies in 2012 (183,8 miljoen euro).

De operationele kasstroom (‘business' kasstroom) wist Bam nog niet positief te krijgen, die verslechterde zelfs met bijna 40 miljoen euro tot minus 83 miljoen euro. Het bedrijf heeft met name last van klanten die niet of nauwelijks vooruit willen betalen waardoor de bouwer de voorfinanciering voor haar rekening moet nemen.

Pas in 2015 enige groei
“Als we op een later moment terugkijken, hopen we dat we kunnen zeggen dat Bam in 2013 de bodem bereikte.”

Dat zei bestuursvoorzitter Nico de Vries tijdens de analistenbijeenkomst van het Bunnikse bouwconcern ter gelegenheid van de cijfers over 2013.

In een toelichting meldde hij nog altijd zeer voorzichtig te zijn over de Nederlandse markt. “Ondanks de paar groene blaadjes die ik zie, ben ik nog pessimistisch.”

De Vries verwacht dat echt herstel nog jaren op zich laat wachten. “Pas in 2015 is wellicht sprake van enige groei”.

“Stabilisatie”
De Vries hoopt de bodem dan weliswaar gezien te hebben, echt goedgeluimd kon hij er nog niet van worden. Sappelen zal het nog wel even blijven voor bouwbedrijven in het algemeen en Bam in het bijzonder.

Bam voegt daar wel aan toe dat het een zekere “stabilisatie” ontwaart in de markt. De Vries ziet zowel de marges als de omzet niet verder dalen.

Daar voegde hij wel aan toe dat in de sectoren Bouw & techniek en Infra de winstgevendheid onder druk zal blijven staan.

Over de grenzen, waar Bam ongeveer de helft van de jaaromzet (2013: zeven miljard euro) binnenhaalt, ziet het beeld er wat florissanter uit. In Ierland, het Midden-Oosten en Australië  kan Bam de orderportefeuille aanvullen met perspectiefvolle projecten.

Nood aan werk
Winstgevend bouwen in crisistijd is dansen op een slap koord. Want terwijl maar weinig opdrachten zijn te vergeven, hebben bouwbedrijven allemaal nood aan werk.

Gevolg: ze beconcurreren elkaar ongemeen fel en de marges zijn laag.

Bij Bam kwamen daar nog andere besognes bij. Exact een jaar geleden moest De Vries 398 miljoen euro verlies pakken op de grondvoorraad en bouwrechten. In mindere tijden zijn dergelijke bezittingen opeens minder waard geworden.

Daar kwamen interne fouten nog bovenop. Zo bleek eind augustus de interne controle op een ‘handvol’ grote projecten te rammelen.

Bam had bijvoorbeeld de bouw van het Navo-hoofdkwartier in Brussel aangenomen voor een te magere som. Voor een te laat opgeleverde busbaan in Cambridge moest de Bunnikse bouwer een schikkingsbedrag van 38 miljoen euro neertellen.

Ongeschonden
Dit jaar zullen Nico de Vries en zijn financiële rechterhand Thessa Menssen moeten aantonen de projectcontrole in de smiezen te hebben. De marges zijn te dun om echte klappen te kunnen opvangen.

Beleggers lijken er vertrouwen in te hebben. Rond het middaguur zetten beleggers het aandeel op 4,13 euro zo’n 3 procent hoger.

Eind mei ontvangen beleggers nog een bijna symbolische winstuitkering: vijf eurocent dividend in cash of aandelen. Vorig jaar was dat tien eurocent.

Als alle beleggers voor cash kiezen, schuift Bam ruim 13 miljoen euro aan cash richting beleggers.



Gerelateerde artikelen