VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zwakke eurolanden slaan verschillende wegen in

Dat het economisch herstel in Noord-Europa sneller gaat dan in het zuiden is al langer duidelijk. Maar ook in de zwakke eurolanden lopen de Nu is ook een splitsing te ontwaren tussen de zwakke eurolanden onderling.

Ruim een week geleden kwam het positieve nieuws naar buiten dat de economische groei van de eurozone in het laatste kwartaal van 2013 aan vaart heeft gewonnen.

Toch gaat het herstel langzaam en vindt het geen bevestiging in verbetering van de winstcijfers van bedrijven.

Volgens de Financial Times is het winstherstel veel zwakker dan na eerdere recessies en bovendien veel lager dan in de Verenigde Staten.

Binnen de eurogroep zijn de verschillen in snelheid evident. In Noord-Europa, onder aanvoering van Duitsland, gaat het beter dan in Zuid-Europa. Maar inmiddels wordt steeds duidelijker dat niet alle zwakke eurolanden even slecht presteren.

Eerder onderscheidde zich al van de rest. Nu lijken Portugal en Spanje zich ook los te maken van Griekenland en Italië.

Gezien de ontwikkelingen in deze vier landen is het eigenlijk niet zo gek dat er twee stromen zijn ontstaan in Zuid-Europa. Zowel in Italië als Griekenland blijven hervormingen uit, terwijl in Portugal en Spanje wordt doorgepakt.

 ECONOMISCHE GROEI
Land KW4 TOV KW4 2012
Portugal 0,50% 1,6%-punt
Spanje 0,30% -0,1%-punt
Italië 0,10% -0,8%-punt
Griekenland 0,10% -2,6%-punt

Italië heeft onlangs de zoveelste politieke omwenteling op rij doorgemaakt. Matteo Renzi is de derde nieuwe premier in drie jaar die aan de slag gaat met hervormingen.

Naast hoop dat hij zal slagen waar zijn voorgangers faalden, is er ook veel scepsis.

Ondertussen onderhandelt Griekenland over het zoveelste Europese steunpakket.

Belangrijk punt daarbij is dat Athene volgens zijn buitenlandse kredietverstrekkers faalt met het doorvoeren van afgesproken hervormingen.

Het laat zien hoe verdeeld Europa anderhalf decennium na de invoering van de euro nog steeds is wat betreft economische politiek. Daarbij blijkt nu ook dat er meerdere breuklijnen zijn in Europa dan alleen die tussen Noord en Zuid.