VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM verrast met vierde verhoging dividend in evenveel jaren

DSM heeft in 2013 een 18 procent hoger  bedrijfsresultaat geboekt dan een jaar eerder, juicht het concern in het persbericht. Inderdaad, als je de verwachtingen twee keer naar beneden bijstelt kan het alleen nog maar meevallen.

De doelstelling voor de EBITDA die er halverwege 2013 nog stond was 1,4 miljard.

Deze werd in het najaar al bijgesteld tot 1,35 miljard en in januari werd gewaarschuwd dat het circa 1,314 zou worden. En dat het dat nu ook geworden is, is dan een meevaller.

In het laatste kwartaal van 2013 moest DSM een nettoverlies noteren van 77 miljoen euro. Als alleen de voortgezette activiteiten worden genomen zonder aftrek van eenmalige posten was er wel een nettowinst: 101 miljoen euro.

De omzet steeg in het laatste kwartaal met 5 procent naar 2,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat ging met 30 procent omhoog naar 316 miljoen euro.

Vooral het onderdeel Nutrition, dat voedingssupplementen maakt, heeft het moeilijk. De concurrentie is hier moordend en dat leidt tot prijsdruk, met name bij vitamines.

Dividend voor de vierde keer omhoog
Over heel 2013 daalde de nettowinst met 3 procent tot 271 miljoen euro. Daarvan gaat 10 miljoen naar de preferente aandelen, zodat de gewone aandeelhouders 261 miljoen euro mogen verdelen: 1,52 euro per aandeel.

Dat zou precies genoeg zijn om eenzelfde dividend als vorig jaar uit te keren (1,50 euro), maar DSM doet er gewoon een schepje bovenop en keert in het voorjaar 1,65 euro uit.

Dat het dividend met 10 procent wordt opgeschroefd is een verrassing en dat helpt de koers van het aandeel. DSM kan het zich veroorloven, want de balans is sterk en de kasstroom positief.

Het is het vierde jaar op rij dat het Limburgse chemiebedrijf zijn dividend verhoogt.

Outlook
Voor 2014 verwacht DSM dat de ongunstige wisselkoersen die er in het vierde kwartaal waren en ook nog in januari het hele jaar ongunstig zullen blijven. De operationele verbeteringen zullen echter de verwachte negatieve wisselkoerseffecten ter waarde van 70 miljoen euro compenseren.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog altijd die ‘uitdagende economische omstandigheden' waar de komende weken meer bedrijven van zullen reppen: lage groei in Europa, gematigde groei in de VS en een vertraging in de opkomende markten.

LEES MEER:

21 januari 2014

5 november 2013

6 september 2013

6 augustus 2013

2 mei 2013

20 februari 2013

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen