VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken sleutelt voor de vierde keer in vijf jaar aan beloning bestuurders

Wat als de bonus tegen dreigt te vallen? Dan veranderen we toch gewoon de regels, moeten de commissarissen van Heineken gedacht hebben. Een nieuwe bonusrel is geboren.

Heineken blijkt de prestatiedrempel voor de lange termijnbonus van het topmanagement te hebben "bijgesteld".

Dat meldt De Volkskrant op basis van het onlangs verschenen jaarverslag van de tweede bierbrouwer ter wereld, achter de Belgische mastodont AB InBev.

Op welke wijze commissarissen de doelstellingen precies hebben aangepast, maakt het jaarrapport niet duidelijk.

Soepeler
De Belgische topman Jean-François van Boxmeer maakt door die soepelere bonusdrempels dit jaar en in 2015 alsnog kans op een extraatje van respectievelijk 1,1 miljoen euro en 850 duizend euro, becijfert De Volkskrant.

Voor financiële man (cfo) René Hooft Graafland gaat het om 550 en 400 duizend euro.

Die aanpassing is wel discutabel. Het jaarverslag meldt niet dat de commissarissen een zogeheten discretionaire bevoegdheid hebben om naar goeddunken (tussentijds) de exacte targets te wijzigen.

Slechts voor wat betreft het aantal aandelen dat bestuurders toegekend krijgen, kunnen de toezichthouders van die bewegingsruimte gebruikmaken "naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid".

Van Boxmeer verdiende in 2013 in totaal 6,83 miljoen euro. Cfo Hooft Graafland ontving 3,1 miljoen euro.

"Economische neergang"
Het toezichthoudend college, onder leiding van oud-AkzoNobel bestuursvoorzitter Hans Wijers, haalt de "economische neergang" van stal als verklaring voor de ingreep.


"Om die reden zijn de prestatievoorwaarden bijgesteld teneinde de effectiviteit van de toekenning [van voorwaardelijke aandelen die na drie jaar door bestuurders kunnen worden verdiend, red.] te herstellen", staat in het speciale beloningsrapport te lezen.

Doordat de economische omstandigheden zijn veranderd zouden de betreffende bestuurders anders helemaal geen kans meer hebben om de beloningen op te strijken.

Een verklaring die haaks staat op het principe van resultaatsafhankelijk belonen.

De bonusgedachte is dat bestuurders een extraatje kunnen verdienen dat meedeint op de bedrijfsresultaten. Als die om wat voor redenen dan ook achterblijven, moet dat ook terugkomen in de (lagere) bonus.

Afwijken

In haar jaarverslag schrijft Heineken dat een prestatieafhankelijke beloning ("pay for performance") een van de vier pijlers onder het remuneratiebeleid is.

"Wij kennen een hogere beloning toe als doelstellingen worden gehaald en minder indien targets niet worden gehaald".

Van dat principe wijkt het bedrijf met deze manoeuvre af.

Strapatsen
Heineken haalt zich vaker de woede van beleggers op de hals over beloningsstrapatsen.

Sinds 2009 ontstond vrijwel ieder jaar commotie over de manier waarop het bierbedrijf wilde sleutelen aan vooral de korte en lange termijnbonussen voor de tweekoppige directie.

Zo kwamen commissarissen vorig jaar op de proppen met een retentiebonus voor Van Boxmeer.

In ruil voor zijn contractverlenging ontving de Belg, die dit jaar negen jaar aan het hoofd staat van de bierproducent, voor 1,5 miljoen euro tekengeld in de vorm van Heineken-aandelen. Verzilvering van dat pakket mag op zijn vroegst in 2017.

Tegelijkertijd kreeg hij naast een reguliere salarisverhoging en de aanblijfbonus voor 2,52 miljoen euro aan in aandelen. Voor zijn "excellente" bijdrage in de "succesvolle" overname van de Aziatische brouwer APB, aldus toenmalig president-commissaris Cees van Lede.

In 2009 voerden commissarissen een beloningsplan op het laatste moment van de agenda van de aandeelhoudersvergadering (ava) af omdat dat op te veel weerstand stuitte.

Wijzigen
Een jaar later (2010) en in 2011 was onder beleggers wederom gemor. Heineken loodste het voorgestelde beloningsbeleid toen wel door de ava.

Tijdens de komende ava (24 april) willen commissarissen opnieuw een wijziging aanbrengen.

Omdat de brouwer de "ambitie heeft om de omzet te laten stijgen" wil het de autonome omzetgroei laten meewegen in de bonustoekenning in plaats van de organische winstgroei.

LEES MEER:

12 februari 2013

23 oktober 2013

26 augustus 2013

 21 augustus 2013

11 juli 2013

23 april 2013

27 maart 2013

13 februari 2013


Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen