VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Telegraaf moet keuze maken tussen investeren en uitkeren

Na jaren van mislukte investeringen keerde de Telegraaf Media Groep in 2013 overtollige reserves uit aan beleggers. TMG moet zichzelf "opnieuw uitvinden. Voorlopig betekent dat vooral kosten besparen.

Uitkeren of investeren? Het is misschien wel de belangrijkste vraag voor een topman en in de meeste gevallen kiezen zij voor het laatste.

Een uitkering kan immers gezien worden als zwaktebod of ideeënarmoede: blijkbaar is een topman niet in staat is om lucratieve investeringen te vinden.

De begin vorig jaar aangetrokken interim topman Cees van Steijn, afwezig tijdens de presentatie van de jaarcijfers, ziet nu de andere kant van dit verhaal.

Hij zit in zijn maag met een portefeuille met (door zijn voorgangers aangeschafte) activiteiten die nu te koop staan of verkocht zijn.

In 2013 waren deze activiteiten goed voor een operationeel verlies van 4 miljoen euro bij een omzet van 12 miljoen euro.

In de portefeuille zitten "net- of- helemaal- niet- bedrijven" als Hyves, Moviebytes, Relatieplanet, Mobillion en Nobiles (alleen digitale gedeelte).

Alleen voor Hyves werd in oktober 2010 al ruim 40 miljoen euro betaald. Inmiddels is dit bedrag helemaal afgeschreven.

Na deze ervaring lijkt voor Van Steijn de balans langzaam te verschuiven van investeren naar uitkeren. Het kwartaalbericht geeft bij de outlook voor 2014 maar één concreet getal aan: TMG wil voor 5 miljoen euro extra investeren in nieuwe digitale initiatieven.

Dat is een mager bedrag - minder dan 1 procent van de omzet - en het lijkt de vraag dit genoeg is om daadwerkelijk nieuwe robuuste verdienmodellen op het internet te vinden.

Wisseling
Ondertussen keerde TMG een bedrag van meer dan 300 miljoen euro uit in 2013 in de vorm van een tussentijdsdividend van 50 cent per aandeel in augustus en een uitkering van 6 euro per aandeel als gevolg van de verkoop van het belang in ProSieben voor een kleine 400 miljoen euro eind 2013.

De wisselingen binnen de raad van commissarissen, die toezicht houdt op het bestuur, is opvallend. Drie commissarissen Margriet Tiemstra, Joop Drechsel en Daniel Ropers vertrekken in één keer.

Een dergelijke grootschalige wisseling van de wacht is ongewoon. Het zou kunnen duiden op onenigheid. Daarover meldt het concern niets, maar de de verschuiving van investeren naar uitkeren lijkt in dat geval de meest voor de hand liggende aanleiding tot verschil van inzicht.

Beleggers zullen ondertussen verlekkerd naar de balans van het concern kijken. TMG had eind 2013 een netto cash positie van ruim 12 miljoen euro tegenover netto-schulden van nog een kleine 70 miljoen euro een jaar eerder. Dit is een direct gevolg van de verkoop van het ProSieben-belang.

Toch stelt TMG voor om deze centen voorlopig in de kas te houden, waardoor de definitieve keuze voor uitkeren nog niet lijkt gemaakt. Het krantenconcern wil het slotdividend over 2013 helemaal passeren vanwege het superdividend in november en de verwachte uitgaven voor nieuwe kostenbesparingen.

Ook zal TMG in de aandeelhoudersvergadering van 24 april een nieuw dividendbeleid voorstellen waarin de uitkering meer afhankelijk wordt gemaakt van de aangepaste operationele kasstroom (30 tot 40 procent) van het concern (ebitda).

Het concern sluisde de dividenduitkomsten uit het belang van ProSieben in de laatste jaren direct door naar haar eigen beleggers, maar dit is door de verkoop van het belang niet meer mogelijk.

Het concern rekent voor dat op basis van de resultaten over 2013 het reguliere dividend zo'n 30 cent zou hebben bedragen. Beleggers voelen dat TMG kleiner is geworden, want dit bedrag ligt onder de uitkering per aandeel in de laatste vijf jaar.

Kostenbesparingen
Het klimaat in krantenland blijft guur. Van Steijn benadrukt dat het "medialandschap structureel is veranderd" en dat TMG zich "opnieuw moet uitvinden".

Dit blijkt ook wel uit de jaarcijfers. In 2013 daalde de omzet met 2,5 procent tot 542,2 miljoen euro, voornamelijk door minder advertentie-inkomsten en lagere oplages bij kranten. Bij de radio (Sky Radio) en digitale activiteiten waren de resultaten minder teleurstellend.

Tot nu toe lijkt het "opnieuw uitvinden" voornamelijk uit kostenbesparingen te bestaan. Door lagere kosten verbeterde het terugkerende bedrijfsresultaat, ondanks de omzetdaling, van 49,2 tot 60 miljoen euro.

Het concern is kampioen in het snijden in kosten gezien het gegeven dat het tot eind 2013 68 miljoen euro wist te besparen tegenover het aangekondigde streefcijfer van 55 miljoen euro. In augustus vorig jaar werd een nieuw programma gepresenteerd waardoor er nog eens voor 50 miljoen per jaar aan besparingen werd gevonden.

Het lijdt geen twijfel dat besparingen van deze omvang afgezet tegen een omzet van 542 miljoen euro in 2013 in de komende jaren het belangrijkste fundament zijn onder het margeverbeteringsplan.

Weer minder omzet in 2014
De outlook laat zien dat het tij nog niet keert op het vlak van de omzet. Het concern verwacht een verdere daling van de oplages en advertentie-inkomsten bij zowel nationale en regionale kranten.

De omzet bij Radio zal blijft gelijk, en de digitale tak zal groeien, zo is de verwachting van TMG. Maar de laatste activiteiten lijken te klein om iets wezenlijks te betekenen

Desalniettemin lijken beleggers tevreden over de uitgestippelde weg van minder investeringen: het aandeel noteert rond het middaguur 4,4 procent hoger op 7,35 euro.




Gerelateerde artikelen