VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Openlijk vooruitkijken taboe op de beurs

De vierde kwartaalcijfers laten zien dat beursfondsen nog weinig merken van het economisch herstel. Topmannen durven het niet aan om verwachtingen voor 2014 af te geven. Dat maakt beleggers huiverig.

Sinds economen weer vol optimisme zijn over economisch herstel in Europa lijkt de beurs in apathie te verkeren.

Eind vorig jaar bereikte de hoofdgraadmeter op het Damrak, de AEX, de stand van 400 punten. Vanaf dat moment gaat de beursindex met kleine stapjes voor- maar vooral achteruit.

Beleggers onthaalden de cijfers die in Nederland genoteerde bedrijven bekend maakten regelmatig met behoorlijk chagrijn.

Bij de helft van de 24 AEX-beursfondsen kreeg de koers een dreun na publicatie van de cijfers.

Geen verwachting
De meest gegeven verklaring voor de terugval is dat beleggers met de opgelopen koersen in 2013 al een stevig voorschot hadden genomen op herstel van winst en omzet van bedrijven.

Bovendien is duidelijk dat topmannen het niet aandurven om concrete verwachtingen te geven voor dit jaar.

De woorden onder de kop ‘outlook' in de jaarcijferberichten zijn beknopt en bevatten vaagheden als "moeilijk" en "uitdagend" als het over de verwachtingen voor 2014 gaat.

Die terughoudendheid geeft te denken, vooral als enkele beursfondsen ook nog terugkomen op hun doelstellingen voor de langere termijn.

Zo stelde ingenieursbureau Grontmij de margedoelstelling met een jaar uit tot 2016, verlaagde PostNL haar cashwinst-target voor 2015 en schrapte Shell haar kasstroomdoelstelling zelfs helemaal.

Geen enkele onderneming schroefde de verwachtingen voor dit of volgend jaar op. Hoe interpreteerde beleggers de outlook bij de vierde kwartaalcijfers van de AEX-fondsen? Een analyse van reactie op de beurs op de dag van de kwartaalcijfers.

Verliezers

PostNL is de hekkensluiter met een verlies van bijna 20 procent in één dag. Het concern de (cash)winstverwachting voor 2015, waar het die vorig jaar juist had verhoogd.

Ook KPN met een koersklap van 4,75 procent. Het concern verwacht "stabilisatie" richting het einde van 2014, voorziet lagere investeringen en ziet een groei van de vrije kasstroom.

Het is voor de derde keer dat beleggers te horen krijgen dat het een "overgangsjaar" wordt.

Sinds het uitbreken van de crisis 6 jaar geleden geven bedrijven ook steeds minder verschillende soorten financiële doelstellingen af.

Dit maakt het lastig voor beleggers om te beoordelen of het over de hele linie beter gaat met een bedrijf, omdat een doelstelling makkelijker te beïnvloeden is door aan knoppen te draaien.

SBM Offshore is al eerder gestopt met het afgeven van harde, financiële doelstellingen. Toch beleggers de vage voorspellingen voor dit jaar af met een koersverlies van 4 procent op de dag van de cijfers.

Beleggers betreurden vooral dat de maritiem dienstverlener geen outlook gaf ten aanzien van de winstgevendheid. Een orderboek kan nog zo vol zitten, maar als de marges tegenvallen zal dat resulteren in een matige winst.

Overigens kwam de echte klap, een koersdaling van ruim 10 procent, voor SBM Offshore een dag na de jaarcijfers.

Toen kwam gelekte informatie van een voormalige medewerker in het nieuws over mogelijke omkooppraktijken die aanzienlijk groter waren dan de markt had ingeschat.

Bij en " geen acceleratie van de groei", die scheidend topman Ben Noteboom in de mond nam. Vorig jaar al liet de uitzender - de sector beweegt versterkt mee met de ups en downs in de economie - de doelstellingen voor winstgevendheid los.

De winnaars
Niet alle bedrijven kregen de wind van voren op de beurs na publicatie van de jaarcijfers.

Bij chipmachinefabrikant ASML met de voortgang die geboekt werd met het produceren van de nieuwste generatie chipmachines en een hoger dividend.

Ook . Bij verfgigant uit met een koersstijging van 6,5 procent op de dag van de cijferpresentie, ondanks vage beloftes voor dit jaar.

met betrekking tot de supermarktenbusiness in 2014. Toch waren beleggers tevreden over de gerealiseerde kostenbesparingen, de stijging in het aantal online aankopen en opgeschroefde dividend. De koers aan het einde van de dag van de cijferpresentatie stond 4 procent hoger.

Eigen schuld
Moeten beleggers de terughoudendheid in verwachtingen aanvaarden als het nieuwe normaal? Het lijkt er eerder op dat topmannen slecht zijn in het herkennen van kantelpunten in de economie.

Na 6 jaar crisis kunnen zij zich nauwelijks voorstellen dat het weer beter gaat. Omgekeerd bleek dit ook het geval: in de vette pre-crisis jaren konden topmannen moeilijk wennen aan het feit dat het feestje over was toen de crisis begon in 2008, waardoor zij traag waren met het loslaten van ambitieuze doelstellingen.

Mocht de economie nu echt herstellen zou het niet verbazen als topmannen hun huidige conservatieve verwachtingen zullen opschroeven. En de topmannen die dat niet doen, moeten in ieder geval ophouden de crisis de schuld te geven.