VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers weten zich even geen raad met cijfers Randstad

De eerstekwartaalcijfers van uitzendgigant Randstad waren beter dan voorzien. De groeivertraging in Europa baart beleggers echter zorgen.

De markt reageerde aanvankelijk positief op de cijfers die Randstad overhandigde. Een nadere blik op de outlook leert echter dat de groei in Europa terugloopt en Randstad geen concrete toekomstige uitspraken in de mond neemt.

Randstad boekt over het eerste kwartaal een omzet van bijna 4 miljard euro, in lijn met de marktverwachting.

De autonome groei van 2,2 procent in het vierde kwartaal is het afgelopen kwartaal opgelopen tot 3,6 procent.

De overname van Europese bedrijfsonderdelen van USG People vorig jaar voegde circa 2,5 procent aan de omzet toe, wat volledig werd tenietgedaan door negatieve valuta-effecten van 2,7 procent.

Europa
De autonome groei is niet verkeerd zou je zeggen en hoger dan de consensusverwachting van 3,2 procent groei, maar in de maand maart is deze iets teruggevallen.

Boosdoener is Europa en dan vooral de grote Randstad-landen Frankrijk en Nederland waar de groei vorige maand vertraagde.

Daar staat wel weer tegenover dat Duitsland sterk presteerde en in Noord-Amerika in maart krimp is omgeslagen in een beperkte groei van 1 procent.

Europa (inclusief VK 56 procent van de omzet) legt echter een groter gewicht in de schaal. Noord-Amerika is goed voor ruim 21 procent van de omzet van Randstad.

Marge omhoog
Door sterke kostenbeheersing dan verwachte komt het terugkerende operationele resultaat (rebita) met 123 miljoen euro (+34 procent) een stuk hoger uit dan de 115 miljoen euro die de markt had verwacht.

Naast kostenbesparingen die voor een vliegwiel in de resultaten zorgen, zijn de synergievoordelen door de integratie van de USG activiteiten verder zichtbaar geworden.

Deze stegen van 2,2 miljoen euro in het vorige kwartaal naar 2,9 miljoen euro. Randstad denkt in totaal aan 15-20 miljoen euro aan kostensynergiën te kunnen behalen.

En dat geldt dus ook voor de rebita-marge van 3,1 procent, twee tiende boven verwachting en 70 basispunten hoger dan vorig jaar.

Vooruitzichten wat onduidelijk
Randstad ervaart de groei nog vooral vanuit de industrie, wat normaliter gevolgd zal worden door meer vraag naar administratief personeel en professionals.

De groeiversnelling is nog altijd niet zichtbaar, maar het concern gaat er nog wel vanuit dat het geleidelijke herstel zich zal doorzetten.

Dat verdere herstel is nodig om de resultaten een nieuwe slinger te geven. Wist het in het afgelopen kwartaal nog mooi te bezuinigen op marketing, deze kosten zullen in het lopende kwartaal toch weer oplopen.

Maar dat heeft volgens het bedrijf ook een seizoensmatig karakter. Beleggers bekijken de uitzendcyclus momenteel even wat  vanaf de zijlijn, na de forse koersstijgingen van vorig jaar.
 



Gerelateerde artikelen