VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BAM waagt zich niet aan winstvoorspelling

Hoewel het eerste kwartaal voor de bouwsector weinig gewicht in de schaal legt, tonen de resultaten van Bam aan dat het allemaal nog niet overhoudt.

Ondanks een zachte winter dit jaar laat Bam over het eerste kwartaal een behoorlijke winstdaling zien. Internationale bouwactiviteiten boden blijkbaar onvoldoende compensatie voor de nog immer zwakke Nederlandse markt.

Ceo Nico de Vries durft het dan ook nog altijd niet aan een winstprognose voor dit jaar af te geven. “2014 wordt een jaar van stabilisatie, in 2015 zullen we weer betere prestaties neerzetten”, aldus de Bam topman.

Verlies bij bouwactiviteiten
De pijn bij Bam zit in de oude kerntak 'Bouw en techniek', vorig jaar goed voor 44 procent van de totale omzet. De opbrengsten vielen hier met 5 procent terug door nog immer geringe activiteit in de Nederlandse utiliteitsbouw.

Door oude verliesgevende contracten verworven in de zeer moeilijke jaren hiervoor liepen de verliezen veel steviger op dan verwacht.

De bouwer uit Bunnik laat niets los over de prestaties buiten de landsgrens en dus ook niet over de ontwikkelingen bij de probleemprojecten waar het vorig jaar gewag van maakte.

Nieuwe problemen zijn niet naar voren gekomen, maar het lijkt evident dat deze projecten een drukkend effect sorteren op het resultaat.

Hoop voor woningmarkt
Tegenover de verliezen in de bouwactiviteiten staat wel een flink resultaatherstel bij de vastgoedontwikkeling.

Het is echter niet de woningmarkt die daar aan bijdroeg, maar de verkoop van commercieel vastgoed, waaronder het hoofdkantoor van Capgemini.

De woningverkopen zitten wel in de lift, 444 woningen in Nederland tegen 265 een jaar terug.

Bam benadrukt echter dat het niveau van de nieuwbouwwoningen laag blijft en dat er sprake is van groene scheuten in sommige delen van het land.

Van een structureel herstel van de Nederlandse woningmarkt wil Bam dus nog allerminst spreken.

Infra en pps
Infra had de meeste baat bij de zachte winter. Een hogere omzet hier vertaalde zich evenmin in betere resultaten omdat ook hier nog lopende verliesgevende projecten de boventoon voerden.

Wel goed draait Bam nog altijd met de publiek private samenwerkingsprojecten (pps), al moet het ook hier een lager resultaat melden.

In de verslagperiode zijn vier projecten overgedragen aan de joint venture met PGGM. Vooral daardoor kwam kapitaal vrij en kon de solvabiliteit omhoog van 19,8 procent ultimo 2013 naar 22 procent.

In november vorig jaar kwam Bam onverwacht met een emissie, met name om in de markt te blijven voor de kapitaalintensieve pps projecten.

Op naar 2015
De Vries spiegelt al langer voor dat herstel pas gloort in 2015. Dit jaar lijkt dan ook een 'overgangsjaar' waarin het bedrijf met name zal moeten bewijzen dat het controle heeft over de eigen organisatie.

Vorig jaar zomer kreeg het aandeel een grote klap te verwerken toen Bam verliezen meldde op een vijftal internationale projecten.

Met een marge van slechts 0,3 procent voor belasting blijft het sappelen voor het veruit grootste bouwconcern van Nederland.

Bij een dergelijk lage winstmarge hoeft er niet veel te gebeuren en er wordt verlies geleden. Of 2015 het gewenste marktherstel gaat opleveren is ook nog allerminst zeker.




Gerelateerde artikelen