VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bank- en consumentenaandelen bewegen het heftigst op rentebesluiten

Besluiten van centrale banken hebben bijna altijd impact op de aandelenmarkten. Onverwachte versoepelingen van het beleid leiden vaak tot positieve koersreacties. Het effect verschilt per sector.

Volgende week houdt de Europese Centrale Bank zijn maandelijkse vergadering. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Analisten rekenen erop dat ECB-president Mario Draghi op zijn minst een renteverlaging zal aankondigen.

Als de ECB in actie komt is dat de eerste ingreep sinds november vorig jaar. Toen halveerde de bank onverwachts de rente tot 0,25 procent.

Deze verrassing had een flinke, zij het kortdurende (enkele uren), impact op de aandelenmarkten. De Stoxx Europe 600, een graadmeter voor Europese aandelen, schoot kort na het rentebesluit 1,6 procent omhoog. Er was sprake van een soort Draghi-effect.

De stijgingen waren echter niet gelijkelijk verdeeld over sectoren. Aandelen in sommige sectoren deden het beter dan die in andere sectoren. De zeven sectoren die beter scoorden dan het gemiddelde van de markt op een rij: 

 HET DRAGHI-EFFECT AFGELOPEN NOVEMBER
Sector Koersstijging Nederlandse aandelen in sector
Media 1,70% Reed Elsevier, Wolters Kluwer
Telecom 1,70% KPN, Ziggo
Reissector 1,70%  
Industriele goederen en diensten 1,70% Aalberts, Philips, Randstad, PostNL, TNT Express
Financiele dienstverleners 1,90%  
Automobielindustrie 2,20%  
Banken 2,60%  
 * Deelindices Stoxx Europe 600 NC
 
Dit lijstje is in lijn met de sectoren die over het algemeen gezien worden als ‘rentegevoelig'.

Volgens vermogensbeheerder zijn de financiële sector en de sectoren die zich richten op keuzegoederen voor de consument (auto's, reizen) het meest gevoelig voor beleid van de centrale bank.

Centrale bankbesluiten hebben alleen impact als de markt er nog niet op vooruitgelopen is. Voor volgende week rekent een overgrote meerderheid van economen op een verdere renteverlaging. Deze is .

Een positieve verrassing zit ‘m in andere maatregelen die de ECB zou kunnen nemen. Vooral als de bank een eigen variant van kwantitatieve verruiming gaat toepassen zou dat een positieve impuls kunnen geven.

Dit betekent in feite dat de centrale bank nieuw geld drukt en hiermee bijvoorbeeld staatsobligaties opkoopt. Het doel van de extra maatregelen is het aanjagen van de inflatie in de eurozone die de laatste maanden naar ongewenst lage niveaus is gezakt.

Onder Draghi heeft de ECB al vaker voor verrassingen gezorgd. Het eerste rentebesluit onder Draghi was een onverwachte verlaging. Investeerders die erop rekenen dat het volgende week weer raak is en daarop willen speculeren weten in ieder geval op welke sectoren ze zich moeten richten.