VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitzonderingen hollen bankentoezicht uit

Banken vrezen dat de ECB niet begrijpt dat in de grote Nederlandse hypothekenberg geen risico schuilt. Ze proberen het daarom nog een keer uit te leggen. De vraag is wat er straks overblijft van Europees toezicht als elk land zich gaat beroepen op zijn unieke positie.

De Nederlandse Vereniging van Banken donderdag een rapport over de Nederlandse hypothekenmarkt.

Kern van het betoog: de hypothekenberg is groot, maar de banken lopen geen risico.

Daarbij wijst de NVB onder meer op de hypotheekrenteaftrek, de pensioenspaarpotten en het lage percentage huizenbezitters dat in betalingsproblemen komt. Ook de strak gereguleerde huurmarkt en het tekort aan bouwruimte worden genoemd.

De banken hopen zo te voorkomen dat de ECB de hypotheken meer risico toebedeelt dan nu gebeurt. Dit zou namelijk tot gevolg kunnen hebben dat Nederlandse banken extra kapitaal moeten aanhouden voor de hypotheken.

Het is de vraag of toezichthouders in Frankfurt deze opfrisser echt nodig hebben. Eind vorig jaar ze een rapport over de risicoweging van hypotheken in een reeks Europese landen.

Er werd inderdaad geconstateerd dat Nederlandse banken flink onder het Europees gemiddelde zitten met hun risicoweging. Tegelijkertijd erkende het rapport ook dat de kredietverliezen in Nederland relatief laag zijn.

Iedereen uniek
Maar moet dit er dan toe leiden dat Nederlandse banken een soort uitzonderingspositie krijgen? Want als Nederlandse banken zich kunnen beroepen op het unieke karakter van de hypothekenmarkt, dan kunnen andere landen hetzelfde doen voor hun markten.

Dit is geen ingebeeld risico. Er wordt bij de ECB voor uitzonderingsposities. Spaanse banken willen bijvoorbeeld voorkomen dat ze hun vastgoedleningen opnieuw moeten waarderen, omdat ze dit in 2012 al gedaan hebben.

De Duitse banken lijken erin geslaagd te zijn hun hypothekenportefeuilles helemaal uit de wind te houden. De Financial Times meldde dit voorjaar dat de ECB hier niet naar zal kijken omdat het huizenbezit in Duitsland relatief laag is en de kredietverstrekking relatief beperkt is.

Het geeft meteen dé zwakke plek aan in het Europees toezicht. Als de ECB geen weerstand kan bieden aan de lobby voor nationale belangen, tast dit de geloofwaardigheid aan terwijl Europees bankentoezicht een centraal onderdeel is van de versterking van de eurozone.

Als de Nederlandse banken krijgen wat ze willen, doen ze in zekere zin mee aan de uitholling van het Europees toezicht.