VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het glas was (even) halfleeg op de beurs

De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week moeten inleveren nadat beleggers een stroom aan negatief nieuws te verwerken kregen. Komende week overheerst het macro-nieuws. EN de beursgang van NN.

De AEX verloor op weekbasis 1,7 procent op 410,86 punten, terwijl de AMX liefst 2,6 procent lager sloot.


Emile Cardon van Rabobank schreef het koersverlies deze week toe aan "een zwaardere krimp van de Amerikaanse economie en ook Irak speelt op de achtergrond een rol".

Economen van ING spraken daarbij van "een flinke stap terug" en schreven dat beleggers "werden overstelpt met redenen om winst te nemen".

Krimp
De economische krimp in de Verenigde Staten kwam in het eerste kwartaal uit op 2,9 procent op jaarbasis, waar de tweede raming nog mikte op een krimp van 1,0 procent.

In de eerste raming was er zelfs nog sprake van een minieme groei van 0,1 procent. De Amerikaanse economie boekte voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2011 een krimp.

Daarnaast deden volgens de marktanalist van Rabobank de uitspraken van diverse bankiers van de Federal Reserve over een snellere renteverhoging de markt geen goed.

Volgens Charles Plosser van de Philadelphia Fed zou de Federal Reserve de rente eerder moeten verhogen dan waar de markt nu op rekent. De centraal bankier pleitte dinsdag op de Economic Club in New York voor een transparanter monetair beleid met duidelijkere regels.

Volgens Plosser nadert de Fed zijn doelstellingen, en "misschien sneller dan sommigen denken".

Maandag kwamen verder de inkoopmanagersindexen uit Europa naar buiten, die vooral voor Frankrijk een weinig positief beeld schetsten met een versnelling van de krimp.

Ook een forse koersval van de beurs uit Dubai kreeg dinsdag aandacht onder beleggers. De hoofdindex van Dubai sloot dinsdag op dagbasis liefst 6,7 procent lager, na problemen bij enkele indexzwaargewichten en het afketsen van de opname van de beurs in de indexen van Morgan Stanley, zo liet handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO weten.

Positief en negatief
Positief nieuws kwam op het Damrak van IMCD Group met een succesvolle beursgang. Het fonds eindigde vrijdag na de eerste handelsdag op 22,37 euro, terwijl het aandeel voor 21,00 euro naar de beurs werd gebracht.

In Amerika sloot de Amerikaanse fabrikant van actiecamera's GoPro na de beursgang maar liefst 30 procent hoger dan de introductieprijs, met in het verlengde een dagwinst van 14,1 procent op vrijdag.

Imtech was opnieuw een grote verliezer en verloor een kwart van de beurswaarde op weekbasis. Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers ontkomt Imtech niet aan het uitgeven van aandelen om de beoogde schuldreductie van 400 miljoen euro uiterlijk medio 2015 te realiseren.

De analist benadrukte hierbij dat Imtech steeds meer aandelen moet uitgeven, wijzend op de "forse" koersdaling van de laatste weken. Daarbij zullen de opbrengsten met de verkoop van de ICT divisie volgens Van Beek "bij lange na" niet voldoende zijn voor deze terugbetaling van schulden.

Vooruitblik
Komende week blijven beleggers met uitzondering van de beursgang van NN Group opnieuw verstoken van bedrijfsnieuws en zal de focus op het vele macro-economisch nieuws liggen.

Buiten de definitieve wereldwijde inkoopmanagersindexen dinsdag begint de week maandag met de voorlopige inflatie in de eurozone over juni. De Europese Centrale Bank kondigde eerder deze maand naast een verlaging van de rente, verschillende maatregelen aan om de economische groei aan te wakkeren en de inflatie te stimuleren.

Mogelijk geeft de ECB aankomende donderdag bij het rentebesluit in de toelichting nieuw commentaar over de economische ontwikkelingen.

Eurostat publiceert woensdag de derde raming van de economische groei in de eurozone over het eerste kwartaal, terwijl in Amerika het ADP-banenrapport over juni verschijnt.

Het cijfer geldt als een voorbode voor het officiële banenrapport dat in plaats van vrijdag op aanstaande donderdag verschijnt vanwege Independence Day.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}