VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Janet Yellen verdedigt rentebeleid van voorganger Greenspan

Een snellere renteverhoging begin deze eeuw had de kredietcrisis niet voorkomen, zo stelt Fed-voorzittter Janet Yellen. Zij steunt daarmee het beleid van de nadien fel bekritiseerde Alan Greenspan.

Alles stijgt in waarde, aandelen, obligaties, huizen en dat komt zonder twijfel vooral door de lage rente.

Fed-voorzitter Janet Yellen ziet dat marktpartijen meer risico op zich nemen om nog een aardig rendement te maken, maar wijst naar de financiële regelgeving om de stabiliteit van het systeem te waarborgen.

Gevaarlijke woorden die doen denken aan het begin deze eeuw snel doorgevoerde ruime monetaire beleid van Alan Greenspan toen die als Fed-voorzitter de economie uit het slop wilde trekken. Later werd dit als grote oorzaak van de kredietcrisis gezien.

Yellen verdedigt Greenspan echter door aan te geven dat de Fed begin deze eeuw geen huizencrisis had kunnen voorkomen als het de rente sneller had opgetrokken.

"De werkloosheid zou dan snel zijn gestegen en huishoudens hadden dan moeite gehad bestaande schulden af te lossen" zo stelt Yellen.

Regulering
Wat de economie volgens Yellen destijds wel nodig had was meer toezicht van de overheid op grote financiële instellingen en een grotere transparantie over exotische financiële producten. Op dat punt lijkt Yellen wel geleerd te hebben van Greenspans ‘fouten'.

Voormalig Fed-baas Alan Greenspan verzette zich tot vlak voor de kredietcrisis fel om financiële markten in het algemeen en derivaten in het bijzonder te reguleren.

Uiteindelijk is het daardoor goed mis gegaan. Toezichthouders onderschatten het risico van securitisatie (het bundelen en doorverkopen van pakken leningen) waardoor de subprime hypothekencisis losbarstte. In 2008 kwam ook Greenspan tot het inzicht dat meer regulering gewenst was.

Stresstesten en banken verplichten meer liquiditeiten aan te houden zijn volgens de huidige Fed baas betere middelen om het financiële systeem stabiel te houden dan een renteverhoging.

Toezichthouders zouden volgens Yellen ook niet gefocust moeten zijn op bubbels. "Een weerbaar financieel systeem kan onverwachte gebeurtenissen absorberen", aldus Yellen, die onder bijzondere omstandigheden wel alle opties open houdt.

BIS waarschuwt
Het ruime monetaire beleid leidt tot bubbels in de economie, zo waarschuwt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS).

De opbeurende ontwikkelingen op de financiële markten stroken volgens de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) niet met feitelijke economische situatie.

Al het goedkope geld in de economie maakt volgens de BIS het financiële systeem alleen maar kwetsbaarder. Marktpartijen worden door de lage rente gestimuleerd schulden en hogere risico's aan te gaan.

De BIS waarschuwt hier al meerdere jaren voor en richt zijn pijlen vooral op de Europese Centrale Bank, die geld in de economie blijft pompen zonder dat de groei aantrekt.

Dovemans oren
Voorlopig lijken de woorden van de BIS aan dovemans oren gericht. ECB-president Mario Draghi deed vorige maand nog maar eens een ruime greep in de gereedschapskist.

Yellen laat nadrukkelijk weten meer oog te hebben voor werkgelegenheid en inflatie dan voor bubbelvorming.

De Fed houdt de rente al sinds 2008 op een nulpunt en drukt de lange rente via opkoopprogramma's die het dit jaar beëindigt.

Aan een moment waarop de rente omhoog gaat wenst zij zich niet vast te pinnen, maar dat zal vooral het geval zijn als de doelstellingen voor werkloosheid en inflatie behaald zijn en dus veel minder door eventuele bubbels.
.