VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

OCI wil meer Nederlandse aandeelhouders

Een vlucht uit Egypte en een springplank naar Amerika. Dat waren twee redenen voor een Egyptische multimiljardair om zijn bedrijf, OCI, naar de Nederlandse beurs te brengen. Nu wil het bedrijf populairder worden onder beleggers.

Onder beleggers maakte de Amsterdamse beursgang van Egyptes grootste bedrijf in maart geen al te grote indruk.

Weer een ‘buitenlands' bedrijf dat weinig voeling heeft met Nederland; dat kon er nog wel bij na partijen als ArcelorMittal, Aperam en Altice, zo was de communis opinio.

Toch is OCI een ander verhaal zo bleef topman Nassef Sawiris, nummer 211 op Forbes lijst van 500 rijkste mensen, benadrukken tijdens de eerste jaarlijkse vergadering met aandeelhouders in Amsterdam.

Allereerst omdat het ooit als bouwer begonnen bouw en kunstmest-chemie conglomeraat wel degelijk activiteiten heeft in Nederland.

In Geleen werken zo'n duizend man namens OCI. Daarbij gaat het om de productie van chemicaliën en grondstoffen als melamine. Als het om die laatste gaat, grondstof voor de vervaardiging van kunststof bestek, laminaatvloeren en coatings, is OCI zelfs de grootste ter wereld.

Dat OCI gekozen heeft voor de Nederlandse beurs is niet alleen te danken aan de gunstige fiscale regelingen hier. De instabiele situatie in thuisland Egypte speelde daarin een belangrijke rol. De fabriek in Geleen zit bovendien dichtbij de belangrijkste afzetmarkt: Europa, in het bijzonder het noorden waar bijvoorbeeld een klant als Ikea zit.

Springplank
De Amsterdamse beurs is ook een springplank voor het bedrijf naar de VS. De revolutie in schaliegas zorgt ervoor dat de Verenigde Staten een goedkope energieproducent zijn geworden en daarmee aantrekkelijk voor de energie-intensieve activiteiten van OCI.

OCI is onder andere bezig met de bouw van de Fertilizer Company, de eerste op het goedkope zogeheten Henry Hub aardgas gedreven kunstmeststoffenfabriek van mondiale omvang in de Verenigde Staten.

De fabriek ligt in Iowa, dichtbij een belangrijk agrarisch afzetgebied (de Corn Belt). Dat is een voordeel ten opzichte van concurrenten die vaak kunstmeststoffen vanuit verre landen moeten aanvoeren.

Enkele honderden kilometers verder in de staat Texas gaat OCI een volledig nieuwe fabriek voor methanol bouwen. Het Natgasolineproject moet een wereldklasse fabriek worden, productie wordt verwacht eind 2016.

Het bedrijf zet hiermee in op de verwachte groei van methanol gebruik in de VS. OCI verwacht dat methanol een belangrijke schonere vervanger kan zijn van benzine, iets wat in China al het geval is.

Verkopen
Het is niet alleen maar investeren bij OCI. Het bedrijf bouwt ook activiteiten af. Persbureau Bloomberg meldde recent dat OCI wellicht ook een deel van de bouwactiviteiten wil verkopen en aan de beurs van Cairo wil laten noteren.

Een bevestiging van OCI over deze plannen is er niet. Het bedrijf heeft wel laten weten dat het 50% -belang in het Belgische bouwbedrijf BESIX te koop staat. Wat OCI met de mogelijke opbrengst van naar schatting minimaal 500 miljoen gaat doen is niet bekend. CEO Sawiris meldde aandeelhouders dat zij mogelijk (een deel) als dividend tegemoet kunnen zien.

Meer waardering gezocht
De ambities van OCI zijn duidelijk en de verwachting van analisten is dan ook dat de winst de komende jaren zal toenemen.

Het aandeel noteert bij de winst per aandeel voor 2014 nog ruim 23x de winst en lijkt daarmee aan de dure kant. Tegen de verwachte consensus winst per aandeel van 2016 zakt echter de koerswinstverhouding naar ruim 8x.

Nederlandse beleggers hebben daar tot nu toe weinig boodschap aan: het aandeel is nog altijd niet populair. OCI wil daar graag verandering inbrengen. Het hoopt dat zij het voorbeeld volgen van de Amerikaanse miljardair Bill Gates die ruim 6% van de aandelen heeft.