VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bam-bestuur kan zich geen nieuwe tegenvallers veroorloven

Een recent aangescherpt controlesysteem moet bouwbedrijf Bam behoeden voor nieuwe zeperds. Dat is meer dan nodig om het vertrouwen van beleggers terug te winnen. Nieuwe tegenvallers kunnen bestuurders en commissarissen zich niet veroorloven.

Na een achtbaanrit naar beneden sinds de winstwaarschuwing van vorige week maandag wint het aandeel Bam woensdag ruim acht procent.

Beleggers lijken hoop te putten uit de met vragen over de problemen bij het concern.

Daarin beleggers "dat er geen signalen zijn die wijzen op mogelijk andere grote verlieswerken in de portefeuille."

Veel meer tegenslag kan Bam ook niet dragen, evenals zijn 62-jarige topman die al sinds 1977 werkzaam is voor het bouwbedrijf.

Het vertrouwen van beleggers in Bam wordt al jarenlang op de proef gesteld. Het bedrijf heeft de winstwaarschuwingen aaneengeregen. In een extreem moeilijke markt, dat wel.

Bij ieder negatief bericht brokkelt de geloofwaardigheid van het bedrijf een stukje verder af. Dat kan voor een deel verklaren waarom de koersreactie na de winstwaarschuwing van vorige week zo heftig was.

De marktwaarde van Bam daalde in een week met 400 miljoen euro, een veelvoud van het bekend gemaakte verlies van 75 miljoen euro.

Topman belooft
De uitspraken van topman De Vries hebben Bam de laatste tijd niet erg geholpen. Het winstalarm van vorige week volgde op geruststellende uitspraken van De Vries tijdens de aandeelhoudersvergadering van 23 april. Toen liet hij zich ontvallen dat het concern ‘op dit moment geen projecten met materiele aandachtspunten heeft'.

Twee weken voor het bericht wekte De Vries in een uitzending van radiozender BNR ook al niet de indruk dat er grote problemen waren met de controle over de onderneming, laat staan dat de winst een flinke knauw zou krijgen.

Vorig jaar nog,, beloofde Bam beterschap. Een lijst met getroffen maatregelen - denk aan meer samenwerken met andere bouwers bij grote projecten en uitkijken met het accepteren van ongelimiteerde aansprakelijkheid - moet het vertrouwen van beleggers terugwinnen, maar het is de vraag of beleggers daar op willen wachten.

Dieper
Verkeerde verwachtingen wekken is één, de kritiek van beleggers op Bam gaat dieper. Het bedrijf zou te lichtzinnig hebben ingegrepen na het uitbreken van de crisis.

Na zijn aantreden in 2010 sneed De Vries in het personeelsbestand, maar dat bleek niet voldoende om de alsmaar krimpende omzet te kunnen compenseren.

Positie
Bam heeft ter verklaring van de reeks aan recente tegenvallers regelmatig gewezen op de deplorabele situatie waarin de bouwwereld al jaren verkeert.

"Voor de branche als geheel is sprake van een zekere onbalans tussen risico's en resultaten. Het opwaarts potentieel van een project is veelal beperkter dan het neerwaarts potentieel', aldus De Vries over de bouwsector in zijn brief naar de VEB.

Dat neemt niet weg dat beleggers recht hebben op een consistent verhaal dat langer houdbaar is dan het geval was afgelopen tijd.

In een interview met het Financieele Dagblad stelt de Vries dat in een gesprek met de commissarissen zijn positie "nog niet aan de orde is geweest".

De raad van commissarissen, onder de leiding van president commissaris Peter Elverding, zou in een zelfevaluatie ook haar eigen rol en verantwoordelijkheden moeten beoordelen.

Beleggers zullen geen nieuwe zeperds van bestuur en commissarissen accepteren.

LEES MEER:

15 juli 2014

11 juli 2014

7 juli 2014

15 mei 2014



Gerelateerde artikelen