VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer kan Reed Elsevier niet bijbenen

Het afgelopen halfjaar is uitgever Wolters Kluwer qua bedrijfsprestaties verder achterop geraakt bij grote broer Reed Elsevier. De beurswaarderingen zijn daar inmiddels ook naar.

Autonome groei blijkt voor Wolters Kluwer opnieuw lastig te realiseren.

In het tweede kwartaal is de expansie op eigen kracht zelfs geheel tot stilstand gekomen, waar Reed Elsevier juist accelereert.

Wolters Kluwer is net als Reed Elsevier nog voor een kleine 20 procent afhankelijk van boeken (print), maar Reed Elsevier lijkt op alle fronten de winnaar waar het gaat om hoogwaardige producten en diensten met veel hogere winstmarges.

Vooral het bedrijfsonderdeel Risk, beoordeling van kredietwaardigheid, van Reed Elsevier heeft zeer hoge marges. En dat geldt ook voor het onderdeel Science, terwijl ook de cyclische beurzen het opvallend goed doen.

Groot verschil in prestaties tussen beide zit vooral in de nog altijd magere markt voor juridische uitgaven die bij Wolters Kluwer goed is voor liefst 41 procent van de omzet en bij Reed Elsevier een kwart.

Geen groei
Waar Wolters Kluwer over het eerste kwartaal nog een acceptabele autonome groei van 2 procent liet aantekenen, blijkt de groei na zes maanden slechts 1 procent te bedragen.

Dat impliceert een nul-groei in het tweede kwartaal, waarbij gezegd moet worden dat de vergelijkingsbasis in het tweede kwartaal zwaarder was dan in het eerste kwartaal.

Reed Elsevier overhandigde over de eerste jaarhelft een autonome expansie van 3 procent en inclusief de cyclische beurzen zelfs 4 procent. Dat impliceert een versnelling ten opzichte van 2013 (2 procent).

Wolters Kluwer zag door 19 miljoen euro aan herstructureringskosten de operationele marge (ebita) met een vol procentpunt dalen tot 18,2 procent. Dat viel de markt wat tegen.

Bij Reed Elsevier ging de (r)ebita marge tot vreugde van beleggers met 140 basispunten omhoog tot 30,2 procent. Omzetgroei, procesinnovatie en optimalisatie van de productportfolio lagen daar volgens de Brits-Nederlandse uitgever aan ten grondslag.

Strategie
Digitale uitgaven maken bij Wolters Kluwer inmiddels 68 procent van de portfolio uit. De autonome groei bedroeg hier een fraaie 6 procent.

Deze ontwikkeling staat in schril contrast met Print, goed voor nog 19 procent van de omzet bij Wolters Kluwer, dat autonoom met liefst 10 procent kromp.

Ook blijven de verschillen per activiteit groot bij Wolters Kluwer. Het grootste bedrijfsonderdeel, de juridische uitgaven (41 procent van de omzet), kromp autonoom met 1procent.

Sterk blijft de divisie Health (21 procent van de omzet) dat autonoom met 5 procent groeide, maar kleiner is vergeleken met de paradepaardjes bij Reed Elsevier.

Bij Reeds Elsevier boekten alle bedrijfsonderdelen autonome groei, zelfs de juridische tak, welke vergeleken met Wolters Kluwer verder is qua digitalisering.

Ondanks alle investeringen in digitalisering blijft het voor de Amsterdammers een beetje water naar de zee dragen.

Vooruitzichten
Wolters Kluwer blijft bij de eerder afgegeven prognose voor margeontwikkeling 20,5-21,5 procent (2013: 21,5 procent) en laag enkelcijferige groei van de winst per aandeel. Beide uitgedrukt in constante valuta.

De margedruk hangt vooral samen met herstructureringskosten die Wolters Kluwer nog altijd inschat op 25-30 miljoen euro.

Het zag er begin dit jaar naar uit dat een verzwakking van de Amerikaanse dollar de beperkte groei bij Wolters Kluwer volledig zou wegvagen. De recente opleving van de dollar doet de uitgever echter goed.

Reed Elsevier geeft geen concrete outlook maar gaat wel uit van omzet- en winstgroei. Over de eerste jaarhelft kwam het grotendeels autonoom tot een groei van de winst per aandeel in constante valuta met 11 procent.

Reed Elsevier (k/w 15,5) wordt inmiddels wel een stukje hoger gewaardeerd op de beurs dan Wolters Kluwer (k/w 13,5) maar de groeiverschillen zijn daar dan ook naar.




Gerelateerde artikelen