VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 juli 2014

Financiële partijen moeten oordeel over dienstverlening openbaar maken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het belang van de klant centraal stellen. Dat is de opdracht voor banken en verzekeraars om het vertrouwen van beleggers en consumenten terug te winnen. Of ze dat lukt is nu onduidelijk. Dat moet anders.

Of financiële partijen slagen in hun pogingen het klant belang te laten prevaleren is onduidelijk.

Het jaarlijkse rapportcijfer dat toezichthouder AFM uitdeelt aan tien grote banken en verzekeraars wordt door deze partijen binnenskamers gehouden.

Samen met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis de VEB deze partijen op om hun individuele scores openbaar te maken, aan te geven hoe ze deze cijfers beoordelen en hoe ze denken de scores in de toekomst te bestendigen of te verbeteren.

De AFM de oproep van de consumentenorganisaties en zou het positief vinden als banken en verzekeraars over publicatie van de scores in gesprek gaan met (onder meer) consumentenorganisaties.

Oordeel AFM

De AFM beoordeelt elk jaar de mate waarin tien grote banken en verzekeraars het belang van de klant centraal stellen in diverse producten, diensten en processen.

De toezichthouder geeft een rapportcijfer aan iedere financiële instelling in zijn geheel en op aparte onderdelen als sparen, hypotheekadvies en beleggingsdienstverlening.

De AFM heeft alleen bevoegdheid de gemiddelde scores van alle onderzochte instellingen openbaar te maken, en niet de individuele scores per bank of verzekeraar.

Banken en verzekeraars mogen dat wel zelf doen, maar alleen de Rabobank is transparant over het door hen ontvangen rapportcijfer.

Stijgende lijn
bleek dat banken en verzekeraars gestage vooruitgang boeken om het belang van de klant centraal te stellen.

In 2013 scoorden de tien grootste banken en verzekeraars gemiddeld een 3,5 op de vijfpuntschaal van het Klantbelang Dashboard. De stijgende trend van de afgelopen jaren wordt hiermee voortgezet.

Welke partijen dit gemiddelde omhoog of omlaag trekken is nu voior consumenten niet duidelijk.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}