VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 augustus 2014

Portugal heeft nu zijn eigen SNS

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een maand geleden verzekerde de Centrale Bank van Portugal de beleggers van Banco Esperito Santo dat deze bank voldoende buffers had om tegenvallers op te vangen. Dit weekend werden aandeelhouders onteigend.

Portugal nationaliseert de gezonde delen van de Banco Espírito Santo, de grootste private bank van Portugal, met een kapitaalinjectie van bijna 5 miljard euro.

Het is de eerste keer dat nieuwe Europese bankregels worden toegepast waarbij aandeelhouders in één klap onteigend kunnen worden.

De actie volgt nadat de bank vorige week dramatische halfjaarcijfers naar buiten had gebracht. Banco Espirito Santo meldde een verlies van 3,6 miljard euro over de eerste zes maanden en waarschuwde voor meer slecht nieuws komende maanden.

De Portugese bank is gesplitst in een ‘gezond' en een ‘giftig' deel. De gezondere delen worden gebundeld in een nieuwe bank die nu eigendom is van de Staat en op termijn verkocht zal worden. Aandeelhouders blijven achter bij de ‘bad bank', een bundel slechte leningen en andere activiteiten die het grootste deel van hun waarde kwijt zijn.

Daardoor zijn aandeelhouders zo goed als hun volledige inleg kwijt, voor zover daar nog wat van over was. Afgelopen week verloor het aandeel van de Portugese bank 75 procent van zijn waarde.

Bankenfonds te klein
De miljarden aan extra kapitaal komen uit een noodfonds van de EU en IMF dat Portugal eerder werd toegezegd om de eurocrisis te overleven. Het bankenfonds dat in 2012 werd opgericht om Europese banken te redden heeft bij lange na niet genoeg middelen om nu zijn bijdrage te leveren.

Het is de tweede keer dat aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders moeten meebetalen aan de redding van een bank. Eerder gebeurde dat met SNS Reaal.

Reminder
Volgens de Portugese regering is tot de maatregel overgegaan om te voorkomen dat de problemen bij Espirito Santo overslaan op andere banken en voor meer onrust zou zorgen op de financiële markten. De Portugese beurs is afgelopen weken flink gedaald door het rumoer, ook moet Portugal meer rente betalen op nieuw uit te geven staatsobligaties dan voor de problemen met Espirito Santo.

Voor beleggers in financiële instellingen is het eens te meer duidelijk geworden dat ze door de nieuwe regelgeving extra risico lopen. Het valt te verwachten dat ze daarom een hogere vergoeding willen voor het risico dat ze lopen.

Besmetting is misschien een groot woord maar de gebeurtenissen in Portugal herinneren beleggers in ieder geval aan de nieuwe werkelijkheid.Gerelateerde artikelen

Hof Amsterdam: Nederlandse rechter kan niet oordelen over schade beleggers door misleiding BP
Hof Amsterdam: Nederlandse rechter kan niet oordelen over schade beleggers door misleiding BP
09-11-2017

Het Hof Amsterdam heeft zich onbevoegd verklaard om te oordelen over schade…

Lees verder

Aandeelhouders VEB olie misleiding
Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
03-11-2017

‘Goedkoop’ bedrijven overnemen en die vervolgens even winstgevend maken als…

Lees verder

Aandeelhouders aalberts groei
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Winstwaarschuwing laat zien hoe zacht de beloftes van AkzoNobel zijn

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}