VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis moet waken voor biedingsstrijd na Japans tegenbod op Hyder

Arcadis krijgt tegenstand van formaat in de strijd om het Britse ingenieursbureau Hyder. Het bedrijf moet oppassen niet in een onverantwoorde biedingsstrijd verzeild te raken.

Arcadis-topman Neil McArthur was ruim een week geleden in zijn nopjes met zijn laatste verovering.

De overname van het Britse Hyder moest Arcadis helpen ‘haar positie in het Midden- Oosten, Azië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te versterken', zei de 52-jarige Schotse bestuursvoorzitter toen tijdens een persbijeenkomst.

Nu het Japanse Nippon Koei een hoger bod van 680 pence per aandeel heeft neergelegd, 30 pence meer dan Arcadis, moeten McArthur met zijn adviseurs gaan overpeinzen en rekenen of ze met een tegenbod moeten komen. En welke financiële ruimte daarvoor is.

Arcadis liet in een eerste reactie op de Japanse interesse weten ‘haar positie te heroverwegen' en ‘op termijn' met nadere mededelingen te komen.

Biedingsstrijd
Hyder gaat begrijpelijk voor de hoogste prijs. Voor McArthur en zijn manschappen is het nu zaak het hoofd koel te houden en zich niet in een onverantwoorde biedingsstrijd te storten.

Binnen de geldende bankafspraken heeft Arcadis nog wel wat ruimte om een mogelijk duurder uitvallende overname te financieren, maar McArthur zal de balans niet te veel willen oprekken.

In het achterhoofd zal hij uit ervaring weten dat het echte werk pas begint nadat alle papieren zijn getekend en het bedrijf tijd nodig heeft om een prooi te verteren.

Arcadis nam de afgelopen jaren flink wat bedrijven over. De grootste overnames tot nu toe waren die van het Amerikaanse Malcom Pirnie (medio 2009) voor 200 miljoen euro en eind 2011 het eveneens Amerikaanse EC Harris.

Ingetrokken
Het Hyder-bestuur dat zich vorige week nog unaniem achter het bod van Arcadis schaarde, heeft die steun ingetrokken en geeft inmiddels de voorkeur aan de Japanners. Volgens de overname principeovereenkomst mag dat.

Het Japanse beursgenoteerde bedrijf plakt een waardering van 340 miljoen euro op alle aandelen van de Britse concurrent tegen 324 miljoen euro voor het voorgenomen bod van Arcadis.

Hyder heeft een omzet van 372 miljoen euro met dat voor een ebitda-bedrijfsresultaat zorgde van 30 miljoen euro.

Apart

Nippon Koei meldt in haar persbericht ‘te willen uitgroeien tot een toonaangevende wereldwijd ingenieursbedrijf'. Synergievoordelen aan de kostenkant spelen nauwelijks een rol in de interesse voor Hyder.

In het fusiebedrijf moet het Britse bedrijf vooral apart blijven werken, schrijven de Japanners. Nippon Koei verleent vooral in Japan, Zuidoost Azië en Latijns Amerika ingenieursdiensten aan klanten in de energie-, water en transportsector .

De beurswaarde is momenteel zo'n 329 miljoen euro. In het laatste boekjaar waarover de het Japanse bedrijf de boeken opende (eindigend op 31 maart 2013) was de omzet naar eigen zeggen 528 miljoen euro en het bedrijfsresultaat (ebitda) 42,5 miljoen euro.

Biedingsstrijd
Het Britse management bezit drie procent van de aandelen (1,16 miljoen stukken).

Vanuit financieel perspectief is een biedingsstrijd voor het management en andere verkopende aandeelhouders gunstig.

Behalve het Hyder-bestuur hadden ook twee grote Amerikaanse beleggers met samen 15,7 procent van de aandelen hun zegen aan het Nederlandse bod gegeven. Het persbericht van de Japanners meldt niet dat ook deze beleggers zijn overgelopen naar Nippon Koei.

Het overlopen naar de Japanners door het Hyder-bestuur laat zien dat het financieel motief een van de belangrijkste overwegingen voor de Britten is. Als we dan toch overgenomen worden, dan huwelijken we ons uit aan de hoogste bieder, zo lijkt de gedachte.

LEES MEER:

1 augustus 2014

25 april 2014

11 februari 2014

4 december 2013

23 oktober 2013

31 juli 2013

10 mei 2013



Gerelateerde artikelen