VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

IMCD voorziet vertraging van de winstgroei in tweede helft 2014

Beleggers reageren lauwtjes op de eerste publieke cijfers van IMCD. De vraag is hoe de handelaar in chemicaliën hard wil blijven groeien. 

IMCD laat degelijke halfjaarcijfers zien, maar verwacht een lagere winstgroei in de tweede helft van het jaar. Alle AEX-bedrijven lijken last te hebben van de dure euro, maar de handelaar in chemicaliën wordt extra hard geraakt.

Een dubbelcijferige groei van de winst, het bedrijfsresultaat en omzet. Veel topmannen kunnen niet tippen aan de prestaties over de eerste helft van het jaar van de eind juni naar de beurs gebrachte chemicaliën-handelaar IMCD.

Toch noteert het aandeel halverwege de middag een klein procent lager op een koers van 21,50 op een overwegend groen Damrak (plus 0,5 procent).

Wat is hier aan de hand?

Minder groei
Bij de beursgang werd (potentiële) beleggers in het handelshuis één ding duidelijk gemaakt: IMCD is een groeiaandeel.

De handelaar en distributeur 24 duizend verschillende typen speciaal-chemicaliën die als grondstoffen dienen voor bijvoorbeeld tandpasta, autolak en vitaminepillen zag de omzet groeien van 100 miljoen euro in 1998 tot 1,2 miljard euro anno 2013.

In de laatste twee jaar steeg de omzet met gemiddeld 10 procent.

Die lijn lijkt te worden doorgezet. In de eerste helft van dit jaar steeg de omzet met 14 procent tot 702,4 miljoen euro. Het operationele bedrijfsresultaat deinde vrolijk mee en steeg van 49,9 miljoen euro tot 56 miljoen euro (plus 13 procent).

Wel lijken beleggers teleurgesteld in de verwachting van het bedrijfsresultaat voor heel 2014.

Topman Piet van der Slikke verwacht weliswaar groei – ten minste 6 procent om precies te zijn – maar die ligt stukken lager dan over de eerste helft van het jaar (plus 13 procent).

Zes procent is ook minder dan in 2012 en 2013 toen het bedrijfsresultaat met respectievelijk 26,3 en 7,1 procent omhoog ging. Er lijkt dus sprake van een stagnatie van de groei.

De flinke groei in het recente verleden kwam voor een groot deel door overnames. Tussen 2011 en 2013 werden maar liefst 18 bedrijven aan de IMCD-kralenketting geregen.

Van der Slikke lijkt het nu rustiger aan te doen met overnames en op eigen kracht is het moeilijker om de oude groeicijfers te doen herleven.

Aziatisch probleem
De tegenvallers zitten in het bekende euvel dit cijferseizoen: de sterke euro. Waar bij bedrijven als voedingsconcern Unilever, verfgigant AkzoNobel en technologiebedrijf Philips de schade onderaan de streep beperkt bleef, hakt de sterke euro er bij IMCD hard in.

In Azië en Australië stortten het bedrijfsresultaat met 18 procent in elkaar tot 11 miljoen euro, terwijl de omzet met 22,6 procent steeg tot 141,6 miljoen (ongeveer één vijfde van de groepsomzet).

IMCD noemt als belangrijkste oorzaak de devaluatie van Aziatische munt ten opzichte van de euro. Ook wijst het concern er op dat het lastig zaken doen is in sommige landen vanwege de economische omstandigheden. Australië wordt hierbij specifiek genoemd.

Het prospectus, een verplicht document bij beursgangen, waarschuwde twee maanden geleden al dat de groep sommige  kosten– denk aan de inkoop van chemicaliën - in euro’s maakt, terwijl de verkopen in andere valuta worden afgerekend.

Aangezien IMCD in deze landen met handelshuizen concurreert die tegen lokale valuta inkopen doen, betekent dit dat het concern marge moet inleveren.

Topman Van der Slikke zal opgelucht zijn dat de euro in de weken na sluiting van het tweede kwartaal weer wat is gedaald ten opzichte van Aziatische valuta.

Europa draait lekker
In tegenstelling tot andere beursfondsen laat IMCD sterke resultaten in Europa zien. In de Eurozone  – die goed zijn voor ruim 70 procent van de verkopen – groeide de omzet met 9 procent tot 505 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat pluste van 36,7 miljoen euro tot 44,9 miljoen euro (22 procent). Naar eigen zeggen profiteerde het concern van de sterke vraag van de industriële bedrijven.

Balans blijft mager
Het bedrijf, dat sinds 27 juni een beursnotering heeft, had per 30 juni een netto-schuld van 556,3 miljoen euro (schulden minus cashpositie).

Door een deel van de schulden met de opbrengst van de beursgang af te betalen, is de schuldenberg sindsdien geslonken tot iets meer dan 291 miljoen euro.

De schuldpositie oogt nu een stuk comfortabeler, maar helemaal gerust zullen beleggers niet zijn. Het bedrijfsresultaat van 96,6 miljoen euro (2013) past bijna drie keer in de netto-schuld. Dit is aanzienlijk hoger dan bij andere beursfondsen.

Het lijkt aannemelijk dat IMCD haar vrije kasstroom zal gebruiken om de komende jaren de schuld verder af te bouwen.

Cijferpresentatie IMCD in het kort
IMCD draaide een sterk eerste halfjaar. De groepsomzet nam met 14 procent toe tot 702,4 miljoen euro ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg met 13 procent toe tot 56 miljoen euro.

Zonder valuta-effecten was deze groei aanzienlijk hoger geweest. Het concern dat veel chemicaliën afrekent in onder andere Australische dollars, Zuid Afrikaanse randen en Noorse kronen had meer last van valutaire tegenwind dan andere bedrijven.

Topman Van der Slikke is positief over de toekomst en verwacht een groei van het bedrijfsresultaat van 6 procent op jaarbasis. Toch ligt deze groei lager dan in voorgaande jaren.

IMCD heeft de opbrengst uit de emissie gebruik om schulden af te lossen. De balans ziet er beter uit, maar is nog altijd kwetsbaar.



Gerelateerde artikelen