VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vernietigend analistenrapport BAM vraagt om stevige toelichting

Beleggers die aandelen Bam in bezit hebben, moeten over stalen zenuwen beschikken. In korte tijd krijgen ze uiteenlopende mededelingen te verwerken. Nu is het een vernietigend analistenrapport dat beleggers zenuwachtig maakt.

Dat nieuwe analistenrapport van Kempen & Co zou reppen over een hoger schuldniveau dan uit de jaarrekening 2013 blijkt en klanten die later hun rekeningen betalen.

Ook schrijft de zakenbank dat Bam een ‘tijdbom van probleemprojecten’ is.

Het volledige rapport is door Kempen & Co niet publiek gemaakt, maar alleen toegezonden aan klanten. De informatie is daardoor niet voor alle marktpartijen toegankelijk.

Stevige reactie
Bam-topman Nico de Vries sprak de afgelopen maand tot twee keer toe sussende woorden over de financiële positie van het bedrijf en eventuele nieuwe probleemprojecten en verliezen.

Nu zal hij met een stevige reactie moeten komen om de laatste kritiek te pareren.

Bam is de grootste verliezer op het Damrak met een koersdaling van zo’n 15 procent tot 1,85 euro.

Vijftig cent
De analist van dienst is Teun Teeuwisse, die eind 2012 als een van de eerste enkele problemen van Imtech blootlegde.

Sindsdien houden beleggers zijn inzichten goed in de gaten.

De zakenbank plakt een verkoopadvies op het Bam-aandeel en hanteert een koersdoel van 0,50 euro.

Met deze koers zou de beurswaarde van het bedrijf uitkomen op minder dan een kwart van de marktwaarde ten opzichte van de slotkoers van een dag eerder (2,16 euro).

Zorg
Een van de hoofdpunten zoals in de media verschenen uit het rapport is dat de schuldpositie volgens Kempen & Co hoger zou zijn dan Bam rapporteert.

Het bouwconcern zou de schuldpositie zo’n 400 miljoen euro te laag inschatten. Dat is omgerekend 1,50 euro per aandeel meer schuld dan Bam’s financiële overzichten tonen.

Ook ziet de analist gevaren in het oplopende werkkapitaal. Opdrachtgevers willen nauwelijks meer vooruitbetalen en betalen tijdens de uitvoering van het project de termijnen ook later. Het grootste bouwbedrijf van Nederland zou daarom wel eens flink meer moeten afboeken op de uitstaande debiteuren.

Daarbij komt dat bouwbedrijven tussentijds meer steggelen met klanten over uitgevoerd meerwerk en de facturatie daarvan. Dit alles leidt tot meer druk op de liquide middelen.

Ook het feit dat klanten zelf in financiële problemen zitten en meer projecten eindigen in een situatie waarin claims bij bouwers worden neergelegd, helpen de sector niet.

Reactie mager
In reactie op het alarmerende rapport gaf een Bam-woordvoerder aan “het rapport te kennen en er met Kempen uitgebreid van gedachten over te hebben gewisseld”.

“De feiten zijn afkomstig uit ons jaarverslag. Maar de conclusies en verbanden die worden getrokken, moeten voor rekening van Kempen blijven.”

Om te vervolgen met een verwijzing naar de Imtech-situatie van bijna twee jaar geleden toen de technisch dienstverlener de publiciteit zocht over een rapport van dezelfde Teeuwisse, toen nog werkzaam bij ABN Amro.

“Wij reageren nooit op rapporten, ook niet als ze goed zijn. Je hebt bij Imtech gezien hoe het kan aflopen, als bedrijven gaan reageren op individuele analistenrapporten."

Kwartaalcijfers
Bam zal bij gelegenheid van de halfjaarcijfers op 21 augustus met een uitgebreidere reactie moeten komen, wil de bouwer het vertrouwen terugwinnen van beleggers.

Twee weken geleden zei Bam in reactie op een plotselinge scherpe koersdaling van 17 procent een ‘break-evenresultaat vóór belastingen’ te verwachten en te voldoen aan de bankafspraken.

Ook liet De Vries toen weten dat zich geen nieuwe ontwikkelingen hadden voorgedaan bij enkele projecten die eerder tot flinke verliezen leidden.




Gerelateerde artikelen