VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 september 2014

Zwakkere euro zet analisten aan tot hogere winstramingen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Voor het eerste sinds april 2012 zijn er meer opwaartse winstramingen door analisten dan neerwaartse. Met dank aan de ECB.

De Europese economie wil maar niet groeien en alsof dat al niet erg genoeg is voor bedrijven, zet de dure euro ook nog eens druk op de export en importeren we deflatie.

De recent door de ECB aangekondigde monetaire stimuleringsmaatregelen hebben de euro echter een flinke knauw gegeven.

De Europese eenheidsmunt zakte onder de $1,30 en noteert ruim 8 procent lager dan de piekprijs van tegen de $1,40 in mei dit jaar, de hoogste stand sinds oktober 2011.

En hoewel de Europese economie nog lang niet op de gewenste snelheid draait, zijn analisten toch ineens een klein beetje positiever geworden over de ontwikkeling van de bedrijfswinsten.

Zij hebben de goedkopere euro in hun spreadsheets verwerkt wat een klein positief effect heeft op de winstniveaus.

Opwaartse bijstellingen
De zwakke Europese economie heeft zwaar gedrukt op de bedrijfswinsten de afgelopen jaren. Volgens data van Bloomberg zijn de bedrijfswinsten vorig jaar met 8 procent gedaald, stegen deze met 1 procent in 2012 en zakte in 2011 met 11 procent.

Medio dit jaar regende het nog neerwaartse winstaanpassingen door de dure euro. Door de acties van ECB-president Mario Draghi is het beeld weer wat zonniger geworden.

De door Citigroup wekelijks afgegeven ‘revision index' is op 5 september 2014 in positief territorium gekomen, wat betekent dat er meer opwaartse winstaanpassingen zijn geweest dan neerwaartse. Analisten rekenen inmiddels op een winstgroei van 6,3 procent voor dit jaar.

Hoge waarderingen
De aandelenbeurzen zijn daarmee al fors vooruitgelopen op betere tijden. De Euro Stoxx 50 steeg de afgelopen twee jaar vanaf juni met circa 60 procent waardoor de waardering op 3 juli dit jaar een recordniveau bereikte van 14,99 keer de verwachte jaarwinst. Dat is het hoogste waarderingsniveau in negen jaar.

Momenteel bedraagt de koers-winstverhouding van de Euro Stoxx 50 14,7. Door de geringe Europese economische groei kunnen de bedrijfswinsten deze hoge verwachtingen eigenlijk niet goed waarmaken.

Het kan echter snel gaan. De effecten van het beleid van de ECB zullen geleidelijk doorsijpelen en door de verzwakte euro zullen ook alle economische hervormingen die al zijn doorgevoerd en nog doorgevoerd worden beter tot hun recht komen.

De hoge verwachtingen worden wellicht toch een keer waargemaakt. Maar het allemaal een stuk langer dan gedacht.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}