VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express heeft zeker twee jaar langer nodig om eigen winstdoel te halen

Na Unilever en Philips waarschuwt nu TNT Express voor tegenvallende resultaten. Topman Tex Gunning kiepert de winstprognose voor 2015 alweer snel overboord.

Een maand voordat Gunning de boeken opent over het derde kwartaal luidt de Hoofddorpse pakkettenbezorger TNT Express de noodklok.

Vooral in Europa, de belangrijkste regio voor het bedrijf, wil het maar niet vlotten. Tegelijkertijd zet het concern 50 miljoen euro opzij voor een mogelijke schikking met de Franse mededingingsautoriteiten.

Tegenvaller
Het intrekken van de winstprognose is, gelet op de kwakkelende Europese economie misschien geen verrassing, een tegenvaller is het wel.

Begin dit jaar lanceerde Gunning zijn nieuwe strategie met daaraan gekoppeld de margedoelstelling.

Naar eigen zeggen had TNT Express ‘de tijd genomen om zorgvuldig de concurrentiepositie, klantbenadering, productiviteit en organisatiestructuur tegen het licht te houden'. Ruim een half jaar later is de prognose die daaruit voortvloeide alweer achterhaald.

Verlies
Het aandeel verliest na de jobstijding stevig op de Amsterdamse beurs. Rond het middaguur noteert TNT Express elf procent lager op precies vijf euro.

Voormalig zusterbedrijf PostNL, met 15 procent van de TNT Express-aandelen de grootste aandeelhouder, deelt in de malaise en verliest iets minder dan drie procent.

Meer tijd nodig
Gunning beroept zich op "een verdere verslechtering van het Europese handelsklimaat en toenemende concurrentie".

Hij heeft meer tijd nodig om beleggers betere cijfers voor te schotelen.

"Realistisch beschouwd hebben we drie tot vijf jaar nodig voordat de positieve effecten zichtbaar zullen zijn", schrijft de topman in het tussentijdse handelsbericht van de pakkettenbezorger.

Eind juli sprak TNT Express nog over een ‘onevenwichtige economische groei en concurrentiedruk' op het continent. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Italië was het als gevolg van felle concurrentie lastig zaken doen.
Sindsdien is kennelijk in meerdere landen sprake van verslechterende omstandigheden.

"Niet verstandig"
TNT Express had aanvankelijk uitgaande van een verwachte economische groei van twee tot drie procent in Europa een operationele winstmarge van acht procent willen halen. ‘Een absolute prioriteit', aldus Gunning begin dit jaar tegen financieel analisten.

Inmiddels is het vanwege de slechter dan verwachte marktontwikkelingen "niet langer verstandig om onze doelstelling voor volgend jaar te handhaven".

Over het laatst afgesloten tweede kwartaal kwam deze marge, gecorrigeerd voor eenmalige posten, uit op 5,8 procent.

Europa is de belangrijkste regio voor de pakkettenbezorger. In het eerste halfjaar van 2014 haalde TNT Express daar 1,6 miljard euro omzet, de helft van de totale bedrijfsomzet. Verder is het bedrijf nog actief in Noord en Zuid-Amerika, Australië en Azië.

Nauwelijks houvast
Het laat zien dat een TNT Express-belegger nauwelijks houvast heeft.

Sinds de ontvlechting van het oude TNT in de pakkettendienst en postbedrijf PostNL begin 2011 kregen ze meerdere strategie-aanpassingen en bijgestelde prognoses gepresenteerd.

De vele bestuurderswisselingen in de top en het hogere management hielpen ook niet en lijken de onderneming zelfs enigszins richtingloos te hebben gemaakt.

Geloofwaardigheid
Topman Gunning is nu vijftien maanden de hoogste baas maar zal er hard aan moeten trekken om geloofwaardigheid bij beleggers terug te winnen en de beurskoers een impuls te geven.

In dat kader heeft Gunning overigens niet alles in eigen hand. Er bungelt namelijk nog een pakket aandelen boven de markt.

PostNL is de grootste aandeelhouder van het voormalige zusterbedrijf TNT Express met 15 procent van de stukken, ruim 85 miljoen aandelen. Binnen afzienbare tijd wil bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL die kwijt om gaten in de eigen financiële huishouding te dichten.

In dat kader is de koersval en aanhoudende onzekerheid rond TNT Express ook voor haar een kopzorg meer. De tegenvaller kan PostNL-beleggers gaan treffen. Zij krijgen mogelijk niet al in 2016 weer dividend, maar pas later.

LEES MEER:

28 juli 2014

4 april 2014

  18 februari 2014

30 januari 2014

6 december 2013

28 oktober 2013

7 oktober 2013

29 juli 2013




Gerelateerde artikelen