VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heeft Mario Draghi de markten toch teveel beloofd?

De Europese beurzen gleden donderdag stevig weg nadat duidelijk werd dat de ECB zich voorlopig niet waagt aan het opkopen van staatsleningen.

Keer op keer wist ECB-president Mario Draghi beleggers de afgelopen jaren in positieve zin te verrassen.

De vergadering van deze week zorgde juist voor een grote teleurstelling.

De ECB gaf geen teken dat het een start zal maken met kwantitatieve verruiming, oftewel het opkopen van staatsobligaties, om het naderende deflatiespook de kop in te drukken.

Tegelijkertijd sprak Draghi wel zijn zorgen uit over het economisch herstel in het eurogebied. "Zwak en kwetsbaar" zijn toch woorden waarbij actie gewenst is.

Draghi hield het echter -zoals wel vaker- bij beloften. De ECB staat klaar om verdere acties te ondernemen als de gevaren op deflatie toenemen.

Beleggers leken er een beetje genoeg van te hebben en namen geen genoegen met de details van de opkoopprogramma's die nog dit kwartaal zullen aanvangen en twee jaar zullen doorlopen.

We spreken dan over een opkoopprogramma voor obligaties met onderpand, ‘covered bonds' en gebundelde 'gesecuritiseerde' obligaties met onderpand (ABS).

Onduidelijkheid troef
Om welke bedragen het gaat bij de opkoopprogramma's die binnenkort starten is eveneens vaag.

Draghi liet weten af te willen wachten wat de gecombineerde effecten hiervan op de kredietverlening zijn met de goedkope kredieten (‘TLTRO') die de ECB via de banken aan het MKB beschikbaar stelt.

De eerste ‘trekkingsronde' vorige maand draaide uit op een teleurstelling. Banken maakten veel minder gebruik van de TLTRO-gelden dan verwacht.

Inflatie hoofddoel
Volgens Draghi zullen de aangekondigde opkoopprogramma's een ‘omvangrijke' impact op de balans van de ECB hebben.

Vorige maand schermde Draghi nog met een balansverlenging met 1.000 miljard euro. Waar hij daar destijds nog de sier mee maakte, bagatelliseerde hij dit bedrag nu.

De lengte van de balans van de ECB staat volgens de ECB-president in de schaduw van het nieuwe hoofddoel, het verhogen van de inflatie richting de 2 procent.

Twijfels nemen toe
Beleggers vinden het verhaal van Draghi niet langer stroken met de feitelijke ontwikkeling van de Europese economie waar de geldontwaarding steeds dichter het nulpunt nadert.

Analisten wijten de vaagheid van Drahgi aan een gebrek aan eensgezindheid binnen het ECB-bestuur over meer doortastende maatregelen.

Twijfel bestaat er vooral of de markten, waarin de ECB zich nu als actieve koper gaat opstellen, wel groot genoeg zijn om de gewenste macro-effecten te realiseren.

De meest kredietwaardige Europese landen weigeren vooralsnog garanties af te geven voor de meest risicovolle ABS-leningen waardoor de ECB te grote risico's zou lopen en het zelfs al de term ‘bad bank' opgeplakt kreeg.

Belooft Draghi de markten te veel of zijn beleggers gewoon ongeduldig? De ECB heeft zich vast ingedekt.

De effectiviteit van het monetaire beleid zou afnemen omdat de werkloosheid en lage vraag steeds bepalender voor de lage inflatie. Meer structurele hervormingen zijn derhalve gewenst.