VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DNB sluit aan bij leger van bezorgde beursexperts

De Nederlandsche Bank (DNB) gaf gisteren in haar halfjaarlijkse rapportage over financiële stabiliteit als een van de laatste grote partijen een waarschuwing voor de vorming van zeepbellen op de financiële markten.

Zet twee economen in een kamer en je hebt drie meningen.

Des te opvallender is de eensgezinde waarschuwing die verschillende grote beleggers en gerenommeerde instituten recent deden uitgaan voor nieuwe bubbels op de beurzen.

Na de BIS - de bank van de nationale centrale banken - en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was het woensdag over de situatie op de financiële markten.

Een cocktail van hoge aandeelkoersen, historisch lage rentestanden en beperkte turbulentie op de beurzen geeft beleggers een comfortabel gevoel. Dat blijkt tenminste uit de ECB Global Risk indicator die meet hoe huiverig beleggers zijn voor risico. In tijden heeft die graadmeter niet zo laag gestaan als nu.

De DNB stelt dat juist in periodes met ogenschijnlijke rust onevenwichtigheden kunnen ontstaan. Klaas Knot, president van de DNB spreekt over de ‘paradox van financiële instabiliteit', het financiële systeem is het meest kwetsbaar als het zeer stabiel oogt.

In rustige periodes zijn beleggers bereid meer risico te nemen, dit wordt versterkt door het gebruik van risicomodellen die gebaseerd zijn op de beweeglijkheid in het verleden.

 LAGE RISICOAVERSIE ONDER BELEGGERS

-De ECB Global Risk Aversion Indicator bestaat uit vijf risicoaversie-indicatoren: Commerzbank Global Risk Perception, UBS FX Risk Index, Westpac's Risk Appetite Index, Bank of America ML Risk Aversion Indicator en Credit Suisse Risk Appetite Index.

-Een toename in de indicator impliceert een toenemende risicoaversie.

Divergentie beurskoersen en reële economie
De kloof tussen de financiële markten en het nog fragiele economische herstel is een risicovolle situatie stelt Knot. De zeepbelrisico's komen aan het licht door het zwakke economische herstel.

De ECB heeft een rol in het herstel van de economie, maar kan dat niet alleen. Vooral nationale overheden zullen meer moeten doen, in het bijzonder Frankrijk en Italië zouden meer moeten bezuinigen en hervormen.

Ook stelt de DNB dat bijvoorbeeld rentes op risicovolle bedrijfsobligaties ( zogeheten high yield) historisch laag zijn, terwijl de schulden bij de uitgevende bedrijven verder zijn opgelopen sinds de crisis. Nu de rente laag staat kunnen bedrijven de financieringslasten makkelijk ophoesten, dat wordt anders als de rente wellicht weer gaat oplopen.

En nu
Bubbelvorming kan volgens de DNB niet met zekerheid (vooraf) worden vastgesteld.
Topbelegger Jeremy Grantham van vermogensbeheerder GMO bood beleggers eerder dit jaar .

Volgens de Amerikaan -een gekend bubbelexpert- zijn er ruwweg twee signalen voor een zeepbel op de beurs. Op basis van statistische analyses concludeert Grantham dat er nu nog ruim 20 procent opwaarts potentieel voordat de Amerikaanse beurs in bubbel-gebied komt.

De tweede is er een uit de categorie ‘ludiek'. Zolang in de pauzes van sportwedstijden aandelen geen gespreksonderwerp zijn kan er van een zeepbel geen sprake zijn.

Over een ding is Grantham duidelijk. De extreem lage renteszullen uiteindelijk leiden tot een speculatieve zeepbel.