VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen opheldering van Imtech over verzwegen fraudemelding

Een klokkenluidersmelding over mogelijke fraude was eind augustus bij het bestuur van Imtech bekend. Toch hield de technisch dienstverlener de kwestie buiten het emissiedocument. Beleggers vragen Imtech nu om opheldering.

Volgens een klokkenluider is bij de bouw van een energiecentrale voor Essent in de Groningse Eemshaven en eentje in het Duitse Hamm sprake geweest van fraude.

De kwestie is aan het rollen gekomen door een publicatie van De Telegraaf.

Kartel
Door middel van illegale kartelafspraken zou Imtech de opdracht voor een gunstige prijs binnen hebben weten te slepen. Kartelpartners kregen op hun beurt compensatie door valse facturen in te dienen bij Imtech, zo meldt De Telegraaf.

Imtech is inmiddels een onderzoek gestart naar de beweringen van de klokkenluider.

Deze zaak komt naar buiten nadat het Imtech-bestuur liet weten ‘niet met een stofkam, maar een bezem' door de eigen organisatie was gegaan op zoek naar onregelmatigheden.

Niet gemeld
Belangijker nog is dat deze specifieke zaak niet was terug te vinden in het zogeheten emissieprospectus dat Imtech op 8 oktober publiceerde.

De VEB heeft Imtech inmiddels om opheldering gevraagd.

In dat prospectus was slechts een enkele, algemene passage over klokkenluiders opgenomen. Gezien de bekendheid met de klokkenluidersbrief van eind augustus 2014 is dat mager.

Hamvraag
De hamvraag is waarom Imtech kennelijk van mening is geweest dat de klokkenluidersmelding niet in het prospectus hoefde te worden opgenomen.

Ook is relevant wanneer de klokkenluider zich precies heeft gemeld en wanneer Imtech het interne onderzoek is gestart.

Bovendien willen beleggers weten of Imtech zich al snel een beeld kon vormen over de projecten waar het mogelijkerwijs om ging. En als dat niet direct duidelijk was, op welk moment dat bij bestuur en commissarissen wel het geval was.

Imtech-topman Gerard van de Aast heeft naar eigen zeggen ‘vooralsnog geen bewijs van het overtreden van de mededingingswet', maar geeft wel aan dat het onderzoek nog gaande is.

Verplicht
Een prospectus is geen vrijblijvend document. Het is een wettelijk verplicht, vaak vuistdik, boekwerk waarin een bedrijf informatie geven over de bedrijfsstrategie, de financiële gang van zaken, de kansen en vooral ook de risico's.

Beleggers gebruiken het prospectus om een beslissing te nemen om wel of niet mee te doen met de kapitaalsronde. 

Imtech haalde met de aandelenuitgifte 600 miljoen euro op bij beleggers, een veelvoud van wat het bedrijf destijds op de beurs waard was.

Mocht uiteindelijk blijken dat Imtech beleggers heeft misleid bij de aandelenemissie dan hebben beleggers op onjuiste informatie geld geïnvesteerd. 




Gerelateerde artikelen